Cum a fost cu putinţă să dispară limba dacilor, după cum susţin unii istorici?

O întrebare de care noi, românii, suntem preocupaţi de foarte mult timp este următoarea: cum a fost cu putinţă să dispară limba dacilor în aşa fel încât să nu mai rămână din ea decât 10-15 (adică 0,04 la sută din vocabularul uzual), ori cel mult 170 cuvinte dace «sigure» (conform unor voci precum cea a lui I.I. Rusu)?

Cum să ne putem imagina dispariţia totală a limbii celor peste 2 milioane daci sub Burebista (Strabo), a unui popor de aleasă cultură sufletească, având o tradiţie de vitejie, demnitate şi neatârnare şi care nu se ploconea înaintea trâmbiţatei superiorităţi culturale şi a «prestigiului» romanilor?

Cum să putem admite dispariţia unei limbi omogene, capabile să exprime înalte idei politico-filosofice (Ovidiu a scris un poem în getă!) şi înlocuirea ei fulgerătoare, în 165 ani, cu graiurile disparate ale coloniştilor din 21-25 provincii romane (copleşiţi şi asimilaţi curând de daci)?

Cum să concepem pieirea limbii vorbite de dacii liberi din restul de 3/4 ale imensului teritoriu geto-dac? Cum să acceptăm teza desfiinţării acestei limbi autohtone, când Roma nici măcar n-a intenţionat înlocuirea ei?

Cum să ne închipuim dispariţia limbii materne a unui popor statornic, care n-a pierit şi a cărui continuitate e definitiv şi irecuzabil atestată şi prin cele peste 150 de puncte arheologice date la iveală, prin menţinerea hidronimiei, toponimiei etc. a corpurilor militare de daci din Imperiul roman etc.?

Când se ştie că limbile nu mor decât odată cu popoarele care le vorbesc, cum să acceptăm absurda teză a dispariţiei limbii unui popor care n-a pierit, ci, în ciuda pierderilor, a continuat să reprezinte populaţia majoritară şi formează elementul etnic preponderent al poporului român?

Citește și
3 Comentarii
 1. Ion P. spune

  Imi place Limba Romana. Nu m-a pasionat, trebuie sa recunosc, acest subiect…insa daca sti Limba Romana, gramatica ei…vei descoperi ca Limba Daca nu sa pierdut, ci este vorbita zi de zi…iar totul sta in radicalii cuvintelor…totul pleaca de acolo. Foarte putine cuvinte au fost imprumutate de noi de la altii…ci altii au imprumutat de la noi…asta in ciuda referintelor DEX-ului.

 2. Constantin Radulescu spune

  Multi dintre noi, au stiut din clasa a 5-a, de la prima lectie de istorie, despre Daci, ca ceva nu e in regula cu istoria invatata.
  Faptul ca intr-o 100 de ani, civilizatia si limba Dacilor a „disparut”, nu se lega cu celelate informatii, in care alte civilizatii si-au pastrat limba si obiceiurile, chiar daca au fost, peste 500 de ani, sub ocupatie.

  100 de ani, din privinta generatilor, inseamana 3 generati.
  Oare cum e posibil ca bunicul sa fie vorbesca limba dacilor, si nepotul nu?

  Cred ca e timpul sa rescriem istoria, si sa dam acestui neam, mandria care o merita, ca noi suntem leaganul civilizatiilor latine si nu numai.

  Pe teritoriul nostru s-a descoperit scrieri, care au fost datate, cu cel putin 1000 de ani, mai devreme decat cele sumeriene si contin semne, care se regasesc mai tarziu in scrieri precum inscripțiile arhaice grecești, feniciană, etruscă, veche italică, iberică.

  Tăblițele de la Tărtăria ( http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C8%9Bele_de_la_T%C4%83rt%C4%83ria ), au fost tinute in umbra si nu li s-au adus recunoasrea istorica, cuvenita.
  Sper ca copii nostri vor invata adevarul si nu minciunile pe care l-am invatat noi!

 3. Dacul dd spune

  INELUL de la Ezero. 2014
  Inelul este scris in limba traco-geta. Vedem ca este vorba de un inel gasit intr- un mormant al unui rege trac. Sa ne gandim ca tracii se credeau nemuritori dupa moarte. Poate ca isi incredintau sufletul zeului mos ( adica zeului cel batran), existenta acestui zeu batran ,credinta pe care o aveau si grecii care aveau un tata al zeilor . Si tradusa scrierea de pe inel ar fi:
  ROLISTENE (nume de rege), ASNERENEATI-L (ASNERE =verbul a tzine, adica zeul sa-l tina pe Rolis la el), mai departe avem : TEANIE (inseamna “la tine”,la zeul mos), si continuam,SKO (in aromana exista si azi “sko” care in romaneste inseamna “ca”), adica sa-l tina zeul la el “CA “si continui :”ARAZEA DONEA INTILE”(pe romaneste “era domn intai”, adica este sau a fost domnul cel dintai). Apoi inelul continua cu formula: “SUPTA MIE ERAZIELTA”(adica oamenii din regat “sub mine ati fost”, adica sub Rolis).
  Concluzia ar fi ca romanii ar intelege si acum textul, este o proto-romana ,cum se vede asemanatoare cumva si cu latina care are verbul “tenere” , tzine, atzine , in romaneste.
  Textul final este:
  ROLISTENE , ATSINERETI-L, TEANIE, SCA, ARAZEA, DOMEA, INTILE.
  SUPTA, MIE, ERAZIELTA.
  DOMEA dar cred ca aici e vorba de o dilema a celui care l-a scris care in limba latina aveam DOMINE si in limba greaca DIONUS.
  Spaniolii si italienii spun si azi DONA, MA-DONA..etc Se vede ca litera N afost transformata in M. O remarcă: “a aţine” se foloseşte frecvent si astăzi, in satele din Câmpia Bărăganului, cu un sens asemanator “a ţine pe loc”, “a nu lăsa să se indeparteze”, “a bloca “. Si inca o remarca ar fi ca probabil Z se citea si litera “SH” ca in cuvantul “Stefan” . De aici am putea citi textul :
  “ ROLISTENE ATZINERENEATI-L”
  si
  “CA ARASHEA DOMEA INTILE” ( CA ERA DOMN INTAI)
  si
  ” SUPTA MIE ERASHIELTA” (SUB MINE EREATI, ati fost..etc)
  Acum cinstit intreb pe toata lumea ;un roman intelege sau nu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.