EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

DNA cere aviz Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Silaghi

0

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni.

Din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Procurorii DNA susţin că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost propus în funcţia de ministru al Transporturilor la sfârşitul lunii iulie, după ce fostul deţinător al portofoliului, Relu Fenechiu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ”Transformatorul” la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă că singura soluţie corectă în acest caz este ca premierul Victor Ponta să rămână ministru interimar al Transporturilor până la semnarea contractului de privatizare a companiei CFR Marfă.

El susţinea că o motivaţie în plus pentru care întârzie procesul de desemnare a noului ministru al Transporturilor este aceea că nu doreşte numirea unui ministru care nu a urmărit procesul de privatizare a CFR Marfă.

Primul-ministru a susţinut că decizia preşedintelui de a-l menţine interimar la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este „un joc politic”, „extrem de neserios”.

Ponta sublinia că, în situaţia în care Băsescu îl va respinge pe Silaghi, conform deciziei Curţii Constituţionale, trebuie să spună şi de ce.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat ulterior că PNL are şi alte variante în cazul în care preşedintele Traian Băsescu refuză să-l accepte pe Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. „Sigur că avem şi alte variante dacă domnul Băsescu îl refuză pe Ovidiu Silaghi, dar, până să spunem noi pe cine punem, trebuie să ne spună domnul Băsescu de ce, pentru că până şi hotărârea aceea a Curţii Constituţionale vorbeşte despre un refuz motivat. Eu personal cred că nu va fi refuzat Ovidiu Silaghi şi decretul de numire va fi semnat. Aşa cred, nu pot să bag mâna în foc”, preciza preşedintele PNL.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta afirma, în deschiderea şedinţei săptămânale de Guvern, că speră ca, până la finele săptămânii viitoare, să fie numit un ministru la Ministerul Transporturilor. „Îmi exprim dorinţa şi speranţa ca un ministru definitiv să preia, de săptămâna viitoare, toate lucrurile de la Transporturi”, spunea Ponta.

Traian Băsescu a anunţat că va lua o decizie definitivă cu privire la propunerea de numire a liberalului Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor pe data de 23 august. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.