Germania: Vizită istorică a Angelei Merkel în lagărul de la Dachau

Angela Merkel, care va merge marţi la Dachau pentru o reuniune electorală cu 33 de zile înainte de alegerile parlamentare, va fi primul şef al guvernului german care vizitează fostul lagăr de concentrare nazist din acest mic oraş bavarez, relatează AFP.

Cancelarul, care candidează pentru un al treilea mandat, este aşteptat la ora 16:45 GMT în acest lagăr din apropiere de Munchen, unde va ţine un scurt discurs, va depune o coroană de flori şi va vizita ce a mai rămas din structurile acestuia.

Angela Merkel (59 de ani) va fi însoţită de preşedintele Comitetului foştilor deţinuţi de la Dachau, Max Mannheimer, şi de alţi supravieţuitori. Doar o mică parte din vizită va putea fi urmărită de presă.

Vizita, în cadrul campaniei pentru alegerile regionale bavareze din 15 septembrie şi cele legislative federale, o săptămână mai târziu, a stârnit reacţii contradictorii în Germania.

‘Este de prost gust’, a afirmat liderul grupului parlamentar al Verzilor (opoziţie), Renate Kunast, pentru cotidianul Leipziger Volkszeitung. ‘Nu se face o asemenea vizită în plină campanie electorală dacă vrei să te reculegi în mod serios într-un astfel de loc al groazei’, a continuat aceasta.

Cotidianul de centru stânga Suddeutsche Zeitung critică o vizită ‘în marja unei adunări electorale, în timpul unei sărbători populare, într-un cort unde se bea bere’, relatează agenţia de presă franceză. ‘Cu siguranţă, cancelarul are un program încărcat. Însă din 2005 (atunci când a sosit la cancelarie), ar fi putut găsi timp, în cadrul numeroaselor sale vizite la Munchen, să se ducă la Dachau’, oraş situat aproape de capitala bavareză.

În schimb, preşedintele comunităţii evreieşti din Munchen, Charlotte Knobloch, apreciază, în Leipziger Volkszeitung, drept lăudabil faptul că Merkel ‘profită de ocazia vizitei sale în regiune pentru a merge în lagărul de concentrare’.

Sâmbătă, cancelarul german a declarat că merge la Dachau cu ‘un sentiment de ruşine şi compasiune’, pentru că ‘ceea ce s-a întâmplat în lagărele de concentrare este şi rămâne de neînţeles’, aminteşte AFP.

Lagărul de la Dachau a fost deschis în martie 1933, la puţin timp după ridicarea lui Hitler la putere, pentru deţinuţi politici. A fost primul lagăr nazist şi a servit drept model pentru toate celelalte.

Peste 200.000 de opozanţi politici, homosexuali, evrei, invalizi, ţigani şi prizonieri de război au fost trimişi aici, între care şi fostul premier francez Leon Blum, care era evreu. Mai mult de 41.000 dintre aceştia au fost ucişi sau au murit de epuizare, foame sau boală înainte ca deţinuţii să fie eliberaţi de americani, în aprilie 1945.

Astăzi, lagărul este vizitat în fiecare an de circa 800.000 de persoane.

Angela Merkel a vizitat deja alte lagăre de concentrare naziste, printre care şi cel de la Buchenwald, în aprilie 2010, împreună cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Vizita cancelarului la Dachau survine cu două săptămâni înainte de o altă vizită istorică, cea a preşedintelui german, Joachim Gauck, la Oradour, localitate franceză a cărei populaţie a fost masacrată de nazişti, încheie France Presse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.