Gibraltar: Barroso le cere autorităţilor de la Londra şi Madrid să respecte dreptul european

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a insistat luni ca Madridul şi Londra să înceapă un dialog şi să respecte dreptul european în diferendul vizând Gibraltarul, relatează AFP.

După ce vineri a avut o întrevedere cu premierul britanic David Cameron, Barroso l-a contactat luni pe şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy. ‘Preşedintele Barroso şi-a exprimat speranţa că Spania şi Regatul Unit vor aborda diferendul privind Gibraltarul într-o manieră conformă cu apartenenţa comună la Uniunea Europeană’, a menţionat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Şeful guvernului spaniol a denunţat ‘atitudinea inacceptabilă’ a autorităţilor din Gibraltar, potrivit unui comunicat difuzat de guvernul de la Madrid.

Mariano Rajoy şi Jose Manuel Barroso au convenit să trimită ‘cât mai curând posibil’ pe teren o misiune de experţi ai UE pentru a evalua situaţia, a indicat executivul UE. Această misiune ar urma să se deplaseze în Spania şi Gibraltar ‘în cursul lunii septembrie’, a precizat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE.

Premierul britanic, David Cameron, l-a contactat vinerea trecută telefonic pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a-i solicita să trimită de urgenţă o echipă de observatori ai UE la graniţa dintre Gibraltar şi Spania.

În centrul recentelor tensiuni din jurul Gibraltarului se află drepturile de pescuit în apele acestui teritoriu. După ce autorităţile de aici au decis să ridice un dig din beton pentru a împiedica incursiunile pescarilor spanioli, guvernul de la Madrid a sporit controalele la frontieră, ceea ce a condus la cozi lungi la graniţa cu Gibraltarul, şi a ameninţat că ar putea institui o taxă de 50 de euro pentru cei care doresc să părăsească enclava britanică.

Gibraltarul este în centrul unui diferend istoric între Madrid şi Londra, Spania revendicând acest teritoriu pe care l-a cedat Marii Britanii în anul 1713. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.