EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Liviu Voinea: Rezerva în valută a MFP este 6 miliarde euro şi acoperă necesarul de finanţare pe 5 luni

Rezerva în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ se situează în prezent la 6 miliarde de euro şi acoperă necesarul de finanţare pe aproape cinci luni, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Cerinţele Fondului Monetar Internaţional /FMI/ vizau constituirea şi menţinerea de către România a unei rezerve financiare în valută (buffer) la dispoziţia MFP care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni.

‘Rezerva constituită este, în momentul de faţă, foarte conservatoare, de şase miliarde de euro şi acoperă necesarul de finanţare pe aproximativ cinci luni. Rezerva ajunsese la 6,4 miliarde de euro, dar ieri (luni, 19 august – n.a.) am plătit din această rezervă 400 de milioane de euro – titluri de stat ajunse la scadenţă. De-a lungul anului, rezerva în valută fluctuează, aici îmi intră şi sumele rambursate de UE, dar obiectivul este să păstrăm această rezervă la nivelul necesarului de finanţare pe 4 luni. Într-o lună, necesarul de finanţare este de 1,2-1,3 miliarde de euro’, a precizat ministrul delegat pentru buget.

Luni, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului delegat pentru buget privind aprobarea constituirii şi menţinerii unei rezerve financiare în valută la dispoziţia MFP, ordin semnat de secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina, prin care se aprobă constituirea şi menţinerea unei rezerve financiare în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor ‘care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni, în scopul protejării finanţelor publice împotriva şocurilor externe neprevăzute’.

Faţă de finalul anului 2012, buffer-ul în valută la dispoziţia MFP este mai mare cu un miliard de euro.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata