EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Pământul trăieşte „pe credit”, până la sfârşitul lui 2013

0

Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera într-un an de zile, astfel că începând  de marți și până la sfârșitul anului, vom trăi „pe credit”, avertizează Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

„Astăzi marcăm Earth Overshoot Day – ziua în care populația de pe întreg Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera într-un an de zile. Pentru restul anului 2013 funcționăm în sistem de deficit – adică vom consuma peste ceea ce ne poate da natura, lăsând o planetă mai săracă în resurse pentru noile generații”, au afirmat reprezentanții WWF.

Magor Csibi, director WWF-România, a declarat că dacă până acum era vorba despre un proces lent, care urma să afecteze generațiile viitoare, în prezent începe să fie tot mai clar că efectele consumului pe deficit își vor face simtită prezența din ce în ce mai mult pe termen mediu și scurt.

 

  • Limită atinsă cu 2 zile mai devreme decât în 2012

Csibi a explicat că dacă anul trecut, pe 22 august, ajungeam la capacitatea de susținere a planetei noastre, anul asta atingem această limită cu două zile mai devreme.

Epuizarea stocurilor și acumularea de deșeuri și emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze și, în final, să colapseze, potrivit celor de la WWF.

Impactul consumului excesiv se vede deja, în diverse fenomene, precum lipsa apei, deșertificarea, eroziunea solului, scăderea productivității solurilor, defrișările și fenomenele negative cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, colapsul unor stocuri de pește și schimbările climatice.

Pe baza datelor referitoare la amprenta ecologică, care arată volumul resurselor naturale, indicii demografici, cât de mult consumăm, cât de eficient producem și cine, ce și cât consumă, partenerul WWF, organizația Global Footprint Network, a creat această zi în spațiul public pentru a crește conștientizarea și pentru a stimula acțiuni în jurul problemei de consum în exces.

 

  • Ce măsoară amprenta ecologică 

Amprenta ecologică (Ecological Footprint) măsoară necesarul de sol productiv și apă pentru producerea bunurilor și resurselor consumate de populație și pentru neutralizarea emisiilor și deșeurilor.

Amprenta ecologică ia în considerare și progresele tehnologice realizate pentru adresarea impactului negativ uman asupra planetei.

Consumul excesiv sau amprenta ecologică negativă înseamnă că avem nevoie de o planetă și jumătate pentru susținerea traiului nostru.

Acest lucru este dat de explozia demografică și de consumul mare din țările dezvoltate. Creșterea nivelului de consum pe cap de locuitor în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare lasă un volum mai mic de resurse pentru ceilalți.

Pe de altă parte, creșterea populației e un fenomen ce presupune să împărțim resursele finite pe care le avem cu mai mulți oameni – la nivel personal, acest lucru înseamnă că trebuie să ne schimbăm obiceiurile de consum.

 

  • Cât consumă România?

În România, amprenta ecologică este de 2,7 hectare pe cap de locuitor, în condițiile în care planeta poate oferi 1,8 hectare de teren și apă.

Cauza este dezvoltarea haotică în domeniului construcțiilor din ultimele decenii, dar și exploatarea resurselor, precum extracția mineralelor, transportul, conversia spațiilor verzi, extinderea construcțiilor, inclusiv în arii protejate sau defrișările.

Schimbările climatice sunt un efect major al consumului excesiv, prin utilizarea combustibililor fosili ce eliberează în aer cantități uriașe de dioxid de carbon pe care planeta pur și simplu nu le mai poate absorbi.

De aceea, reducerea semnificativă a amprentei de carbon este pasul esențial pentru ca fenomenul de overshoot să fie redus, ritmul schimbărilor climatice să fie încetinit, iar noi să trăim în limitele planetei.

În 1961, anul în care a fost fondată organizația WWF, oamenii utilizau două treimi din resursele naturale, iar majoritatea țărilor încă aveau rezerve ecologice.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.