România – cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din UE în luna iunie

România a avut, în luna iunie 2013, comparativ cu luna mai 2013, cea mai mare scădere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, minus 2,4%, în condiţiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o creştere de 0,8%, iar în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere de 0,7%, arată datele prezentate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

Doar patru state membre UE au înregistrat o creştere a lucrărilor de construcţii în luna iunie 2013 comparativ cu luna mai 2013, în timp ce în şase state membre, inclusiv în România, lucrările de construcţii au scăzut. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Slovacia (10,5%), Polonia (5,3%) şi Germania (1,6%).

În ritm anual, luna iunie 2013, comparativ cu luna iunie 2012, lucrările de construcţii în UE au înregistrat o scădere de 1,5% în timp ce în zona euro volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,0%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în zece state membre, inclusiv în România (minus 3,9%) şi a crescut doar în trei state. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Polonia (minus 16,3%), Portugalia (minus 12%), Slovacia (minus 10,7%) şi Cehia (minus 9,8%).

În cazul României, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică /INS/, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primele şase luni din 2013, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,8%, respectiv cu 7%, comparativ cu intervalul similar din anul anterior.

Datele INS relevă că, în luna iunie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară, ca serie brută cu 10,2%, în timp ce, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 2,4%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în iunie 2013, faţă de iunie 2012, cu 4,7%, scădere reflectată prin lucrările de construcţii noi (-14,4%).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.