EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Sutienele şi cancerul de sân – există o legătură?

0

La fiecare câţiva ani, reapar discuţii pe tema „Sutienele şi cancerul de sân”, iar răpunsurile previzibile sunt abundente. În ciuda unor studii valoroase şi valide efectuate în anii ’90, cele mai multe site-uri web medicale susţin că nu există dovezi care să susţină afirmaţia cum că purtatul sutienelor poate creşte riscul de dezvoltare al cancerului de sân.

Aşadar, nu vă grăbiţi să luaţi acest sfat de bun. Ca de fiecare dată, există mult mai multe de zis la fiecare poveste.

 

  • Studiile

 În decursul timpului au fost efectuate două studii majore şi importante în ceea ce priveşte legătura dintre sutiene şi cancerul la sân. Unul dintre studii a fost făcut la Harvard, în anul 1991, studiu în care s-a arătat că femeile care nu poartă sutien au avut o incidenţă mult mai mică de apariţie a cancerului de sân.

„Femeile aflate în premenopauză care nu poartă sutiene au avut un risc scăzut de cancer la sân, comparativ cu femeile care folosesc sutien”.

 „Printre utilizatoarele de sutien, cu dimensiuni mari ale cupei, a fost asociat un risc crescut de cancer de sân, în rândul femeilor aflate la menopauză, risc reprezentat în mare parte şi de obezitate”.

Celălalt studiu binecunoscut vine din cartea „Legătura dintre sutien şi cancerul la sân”, scrisă de doi antropologi medicali numiţi Singer şi Grismaijer, care subliniază la rândul lor că femeile care poartă sutiene par să aibă o legătură cu riscul de cancer de sân.

 

  •  Cancerul de sân

 Percepţia comună pe care o avem asupra unui sutien este aceea de a oferi suport pentru sâni, de ajutor în reducerea durerilor de spate şi, desigur, reducerea durerilor de sâni. Cu toate acestea, sutienele sunt concepute pentru a modifica forma sânilor, prin faptul că exercită o presiune asupra ţesutului mamar – în special atunci când se foloseşte un sutien care are un suport de sârmă.

Acest lucru poate fi uşor văzut prin apariţia petelor roşii sub sâni, crestături şi chiar eventuale echimoze, care pot fi observate pe piele după ce se dă sutienul jos.

De asemenea, circulaţia sângelui şi fluxul limfatic pot fi afectate. Astfel că, să respingem pur şi simplu concluziile lui Singer şi Grismaijer ca fiind nefondate ştiinţific, este o mare greşeală.

La urma urmei, ideea legăturii dintre sutien şi cancerul de sân nu este cu mult diferită de ideea legăturii dintre infertilitatea la bărbaţi şi purtatul de slipi strânşi pe corp. Acest lucru a fost explicat prin faptul că slipii strânşi pe corp contribuie la ridicarea temperaturii organelor bărbăteşti, conducând la formarea unui număr mai mic de spermatozoizi. La fel şi aici, există multe studii care dovedesc acest lucru a fi adevărat, şi studii care par să infirme această afirmaţie la fel de bine.

Cert este că ţesutul mamar nu a fost niciodată menit să fie limitat, strâns şi înghesuit într-o cupă de sutien, mai ales când vorbim de perioade lungi de timp.

 

  • Confort şi suport

Aşadar, ce se poate spune despre purtatul sutienelor pentru confort? Ajută un sutien să ne menţinem sânii mai fermi?

Ei bine, un studiu realizat timp de 15 ani în Franţa spune că opusul la cele spuse mai sus este de fapt adevărat. Profesorul Jean-Denis Rouillon, autorul studiului, a descoperit pe 330 de femei că:

„Medical, fiziologic şi anatomic, sânii nu au nevoie de niciun suport care să le susţină greutatea, şi anume sutienul. Sânii vor avea mai mult tonus dacă nu sunt ajutaţi de sutiene”.

Folosirea unui sutien înseamnă, de fapt, că ţesuturile de susţinere nu vor creşte, ci dimpotrivă se vor ofili, iar sânii se vor degrada treptat.

 Studiul profesorului a constat că femeile care nu poartă în mod obişnuit sutien au avut sâni mai fermi şi surprinzător, sutienele nu au ajutat la eliminarea durerilor de spate. Este important de notat faptul că la acest studiu au participat femei cu vârste cuprinse între 18-35 de ani.

Boala fibrochistică a sânului este o altă preocupare, care se caracterizează prin dureri de sâni. Deşi boala are o condiţie benignă, nu este asociată cu dezvoltarea cancerului de sân. O constatare interesantă a celor doi antropologi a fost revoluţionară: femeile care aveau această boală şi au renunţat la sutien, şi-au îmbunătăţit starea semnificativ.

 

  • Să purtăm sau să nu purtăm sutien?

Deoarece nu par să existe dovezi convingătoare că eliminarea permanentă sau pentru un timp a sutienului este benefică pentru sănătatea sânilor, eu cred că răspunsul la această întrebare este unul personal.

Citiţi toate dovezile şi poveştile şi ajungeţi dumneavoastră la concluzia dacă e bine sau nu să purtaţi sutien.

Traducere: Ecaterina Pop

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.