Cazanciuc: Magistraţii condamnaţi până acum vor pierde pensia specială imediat ce legea va intra în vigoare

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi, 20 august, că plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciu săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte infracţiuni care aduc atingere prestigiului justiţiei, iar actul normativ se va aplica şi celor care sunt în prezent condamnaţi definitiv.

„Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi pentru că noi am adus pe masa CSM-ului un text pentru a fi dezbătut. În urma unor dezbateri, au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM care vor fi însuşite de MJ şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni în domeniul de aplicare a legii. Am stabilit, de asemenea, că această lege, din momentul în care va intra în vigoare, se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare”, a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la şedinţa CSM.

El a arătat că nu se pune problema de retroactivitate a legii deoarece aceasta poate dispune doar pentru viitor.

„De aceea, cei care în momentul de faţă au fost condamnaţi şi primesc pensie nu vor mai beneficia din momentul în care legea va intra efectiv în vigoare”, a susţinut ministrul.

Cazanciuc a explicat că aceştia nu vor da banii înapoi, dar cei care au această pensie în prezent vor beneficia de acest drept până în momentul în care legea va intra în vigoare, urmând ca pensia specială să fie sistată odată cu aplicarea actului normativ.

Acesta a menţionat că în momentul în care va primi efectiv textul de la CSM vor fi integrate toate observaţiile, iar în maximum două zile va exista un text final.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata