Criză politică în Republica Cehă: Deputaţii votează în favoarea dizolvării legislativului

Deputaţii cehi au votat marţi în favoarea dizolvării Camerei inferioare a legislativului, ceea ce deschide calea organizării de alegeri legislative anticipate în toamnă, pentru a pune astfel capăt crizei politice provocate de căderea guvernului de centru-dreapta condus de Petr Necas, în iunie, informează AFP.

Un număr de 140 de deputaţi au votat pentru dizolvare, în condiţiile în care era suficientă o majoritate de trei cincimi, adică 120 de deputaţi din totalul de 200, pentru adoptarea acestei măsuri.

Votul survine după ce Camera deputaţilor a refuzat să aprobe un guvern de experţi condus de economistul Jiri Rusnok. Acest cabinetul, condus de economistul de stânga, a fost numit de preşedintele Milos Zeman la 10 iulie pentru a-l înlocui pe cel de dreapta al lui Petr Necas, căzut în iunie după arestarea spectaculoasă a colaboratoarei şi amantei sale, Jana Nagyova, sub acuzaţii de corupţie.

Data următoarelor alegeri legislative în Republica Cehă era în mod normal mai 2014. Constituţia Republicii Cehe prevede că alegerile anticipate trebuie organizate în termen de 60 de zile de la validarea dizolvării Parlamentului de către preşedinte.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.