EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

DNA: 12 persoane, dintre care şase cadre didactice, deferite justiţiei pentru fraudarea Bacalaureatului în Mangalia

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane, dintre care şase cadre didactice, în dosarul privind fraudarea examenului de Bacalaureat – sesiunea din vară, în Mangalia.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri , a fost deferit justiţiei, în stare de arest preventiv, Gheorghe Amza, cadru didactic şi preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu” din Mangalia, pentru luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Pentru fapte similare au fost trimişi în judecată: Ingrid Iulia Rădulescu, cadru didactic, vicepreşedinte al comisiei de bacalaureat, Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, Maria Valeria Tudosa, cadre didactice şi membri ai comisiei de bacalaureat, Otilia Cornelia Stere, secretara comisiei de examen, Veronica Cara, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic, supraveghetoare, Gabriela Alexoiu, persoană fără calitate specială, mamă a unui candidat la examen, Cilica Stângaciu, candidat la Bacalaureat, Viorel Urziceanu, persoană fără calitate specială, tatăl unui candidat, şi Aurel Boboşatu, candidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpatul Amza, cu ocazia desfăşurării Bacalaureatului, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi participanţi la examen, suma totală de 3.000 euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită.

Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat.

În 30 iunie, la acelaşi examen, şi alte cadre didactice din comisia condusă de Gheorghe Amza au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos.

„Concret, inculpaţii Pădureanu, Tudosa, Manoleasa, membri ai comisiei, au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu, vicepreşedintele comisiei, a primit 4.000 de lei, iar Stere, informaticianul liceului şi secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei. Inculpatul Amza şi cadrele didactice au primit banii prin intermediul inculpaţilor Boboşatu, Alexoiu, Stângaciu şi Urziceanu, care în perioada premergătoare examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la centrul stabilit în incinta Liceului ‘Ion Bănescu’ din municipiul Mangalia”, susţin procurorii.

Sursa citată precizează că inculpata Cara a intermediat contactul dintre Gheorghe Amza şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu acesta pe toată durata desfăşurării examenului şi l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită.

„În schimbul sumelor de bani primite, în 5 iulie, inculpatul Amza, împreună cu Pădureanu, Manoleasa şi Stere, şi Balint, au pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial”, mai susţin anchetatorii.

În 26 iulie, la cererea procurorilor, Tribunalul Constanţa a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Amza Gheorghe pe o durată de 29 zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata