Egipt: Mohamed ElBaradei, dat în judecată pentru „trădarea încrederii”

Mohamed ElBaradei, fost vicepreşedinte al Egiptului, va fi dat în judecată pentru ‘trădarea încrederii’ pentru decizia sa de a părăsi guvernul sprijinit de armată în semn de protest faţă de represiunea sângeroasă împotriva susţinătorilor Fraţilor Musulmani, informează marţi Reuters.

Procesul, intentat de un profesor de drept egiptean, va fi judecat de un tribunal din Cairo pe 19 septembrie, au informat marţi surse judiciare.

Mohamed ElBaradei, fostul şef al agenţiei nucleare a ONU şi lider al Frontului Salvării Naţionale (FSN) egiptene, a fost cel mai proeminent politician egiptean cu vederi liberale care a sprijinit înlăturarea de la putere de către armată a preşedintelui Mohamed Morsi pe 3 august în urma protestelor populare. Însă Baradei şi-a făcut noi duşmani pe 14 august, când a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Egiptului după ce forţele de securitate au folosit forţa la Cairo împotriva susţinătorilor Fraţilor Musulmani, omorând sute de oameni.

Plângerea a fost depusă de Sayyed Ateeq, un profesor de drept de la Universitatea din Helwan.

‘Am depus o plângere împotriva lui ElBaradei. El a fost numit în funcţie în calitate de reprezentant al FSN şi al majorităţii celor care au semnat declaraţia Tamarod’, a declarat el, referindu-se la coaliţia care a condus protestele anti-Morsi.

Sayyed Ateeq a afirmat că, dacă va fi găsit vinovat, ElBaradei riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare. O sursă judiciară a afirmat însă că sentinţa maximă care ar putea fi dată într-un caz de acest gen ar fi o amendă şi un termen de închisoare cu suspendare.

Mohamed ElBaradei a părăsit Egiptul la începutul acestei săptămâni spre Europa şi este puţin probabil să participe la o audiere în acest caz.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.