Există o relaţie directă între bolile coronariene şi obezitatea abdominală

0

Persoanele cu probleme ale arterelor coronariene trebuie să fie atente la obezitatea abdominală. Dr Olivier Meillard arată că, „în mod surprinzător, se observă la pacienţii cu boli coronariene o relaţie inversă între indicele de masă corporală (IMC) şi mortalitate, aşa încât se poate vorbi despre paradoxul obezităţii”, relatează passionsante.be.

O echipă internaţională de cercetători a încercat să înţeleagă mai bine această situaţie coroborând concluziile a cinci studii de mare anvergură efectuate în total pe 15.000 de pacienţi cu boli coronariene (bărbaţi şi femei în număr egal).

Rezultatele au arătat că cea mai mare rată a mortalităţii se înregistrează la pacienţii cu greutate normală, dar care au obezitate androidă (abdominală). Astfel, cei care au un IMC de 22 şi un raport talie-şolduri de 0,98 prezintă riscuri mai mari de mortalitate decât cei cu un IMC de 26 sau chiar 30, dar cu un raport talie-şolduri de 0,89.

Altfel spus, „obezitatea abdominală la o greutate normală”, conform expresiei dr Meillard, constituie un indice important, această situaţie necesitând o atenţie specială. Atenţia deosebită nu trebuie acordată tuturor persoanelor care suferă de boli coronariene pentru că se ştie acum că există o relaţie directă între obezitatea abdominală şi mortalitatea cardiovasculară.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.