Kievul anunţă un acord privind încetarea conflictului comercial cu Rusia

Autorităţile ucrainene au declarat marţi că au ajuns la un acord cu Moscova privind încetarea controalelor suplimentare aplicate mărfurilor ucrainene la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, considerate în general drept un război comercial cu motivaţie politică, relatează France Presse.

La negocierile desfăşurate luni, ‘partea rusă a dat asigurări că procedurile suplimentare de control vamal al mărfurilor ucrainene nu mai sunt aplicate’, a indicat Ministerul ucrainean al Finanţelor, citat de agenţia Interfax.

Săptămâna trecută, patronatul ucrainean a acuzat că vameşii ruşi blochează mărfurile care vin din Ucraina, după ce autorităţile ruse i-au plasat pe toţi exportatorii ucraineni pe lista societăţilor cu risc, măsuri ce duc la ‘suspendarea de facto a exporturilor pe o perioadă nedeterminată’.

Iniţial, autorităţile ruse au negat că ar fi lansat un ‘război comercial’ din motive politice, cu scopul de a constrânge Kievul să adere la o uniune vamală condusă de Moscova, dar duminică un consilier al Kremlinului a avertizat Ucraina că, în cazul în care va semna un acord de asociere ‘sinucigaş’ cu Uniunea Europeană, Moscova îşi va înăspri într-adevăr controalele vamale.

‘Ne pregătim să întărim controalele vamale administrative dacă Ucraina comite actul sinucigaş de a semna un acord de asociere cu UE’, a explicat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Moscova încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina să se îndepărteze de Europa şi să se integreze în Uniunea vamală din mai fac parte – deocamdată -, alături de Rusia, doar Kazahstan şi Belarus.

În ceea ce o priveşte, Ucraina speră să semneze în noiembrie un acord de asociere cu UE, semnare care a fost amânată în repetate rânduri din cauza afacerii Timoşenko.

Unul din liderii ‘revoluţiei portocalii’ din 2004 din Ucraina, opozanta Iulia Timoşenko este judecată în prezent într-un dosar de fraudă fiscală şi a fost, de asemenea, acuzată de complicitate în asasinarea unui deputat în 1996, acuzaţii pe care le neagă. Urmăririle în justiţie împotriva fostului prim-ministru au provocat o gravă criză politică între Ucraina şi Uniunea Europeană, care consideră că aceste dosare juridice au motivaţii politice şi în consecinţă solicită eliberarea opozantei încarcerate în 2011, după ce a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu legat de un acord în domeniul gazelor încheiat în 2009 cu Rusia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.