Mircea Geoană: România nu poate accepta restricţionarea circulaţiei forţei de muncă în UE

Senatorul PSD Mircea Geoană susţine că România trebuie să combată ferm orice încercare de limitare a libertăţii circulaţiei forţei de muncă în Europa, iar propunerea ministrului Muncii din Olanda este o măsură inacceptabilă, care va avea drept efect restricţionarea circulaţiei forţei de muncă în spaţiul Uniunii Europene.

„Propunerea – institutirea unui Cod de Alertă privind circulaţia forţei de muncă – este cu atât mai dezamăgitoare cu cât vine din partea unui lider al Partidului Muncii din Olanda. Camuflarea acestei propuneri sub forma unei critici la adresa exploatării forţei de muncă ieftine, care ar provoca diferenţe salariale mari nu poate ascunde faptul că măsura instituirii unui Cod de Alertă are rolul de a lovi în libertatea circulaţiei forţei de muncă”, declară Mircea Geoană, într-un comunicat remis marţi .

Citeste si:  Scăderea pieţei imobiliare reduce tarifele notariale

În opinia sa, o preocupare onestă faţă de problema exploatării forţei de muncă provenită din state mai puţin avute ale Uniunii Europene ar trebui să determine măsuri legislative care să îmbunătăţească tratamentul aplicat muncitorilor migranţi legali, iar nu Coduri de Alertă care au darul de a provoca isterie la nivelul unei populaţii europene deja suficient de „alertată” de provocările extremiştilor de dreapta.

În calitate de senator al României, Mircea Geoană adresează un apel Comisiei Europene să dezavueze orice iniţiative de acest tip care lovesc într-unul din pilonii comunităţii europene.

Citeste si:  UE va efectua teste de stres asupra marilor asiguratori europeni

În acest sens, el anunţă că va trimite o scrisoare comisarului pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, şi comisarului pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, pentru a lua o poziţie publică pe acest subiect.

„Dacă statele europene mai dezvoltate acceptă avantajele statului de membru al Uniunii Europene şi pot, de exemplu, exporta liber mărfuri în România fără taxe vamale, este corect şi conform regulilor jocului comunitar să accepte şi să protejeze circulaţia liberă a forţei de muncă, ocrotind prin toate mijloacele oferite de reglementările naţionale şi europene drepturile cetăţenilor europeni care muncesc legal”, mai declară Mircea Geoană.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close