Studiu: Legătura dintre autism şi consumul de grâu

Întrucât epidemia de autism continuă să accelereze, unul dintre cei mai puţin cunoscuţi factori care contribuie la autism şi trece neobservat este consumul de grâu.

Un nou studiu aduce în prima plan dezbaterea asupra cauzelor principale ale răspândirii accelerate a autismului. Incapacitatea de a identifica o cauză singulară ale instituţiilor medicale convenţionale, care spune că autismul este „cauzat de gene necunoscute”, a dus la o conştientizare tot mai mare cum că numeroşi factori de mediu, inclusiv vaccinuri, expuneri la substanţe chimice, antibiotice, produse alimentare modificate genetic şi intoleranţe alimentare sunt esenţiali atât în a înţelege, cât şi a trata această boală cu incidenţă tot mai mare.

Prin urmare, punctul principal nu este de a stabili lucrul care cauzează (spre exemplu, „genele autismului”) şi altul care nu cauzează (spre exemplu vaccinurile), ci mai degrabă, de a recunoaşte factorii posibili care contribuie la boală şi eliminarea lor pe cât posibil ca o măsură de precauţie.

 Noul studiu intitulat „Markerii de boală celiacă şi Sensibilitatea la gluten a copiilor cu autism” oferă o analiză asupra reactivităţii imune la gluten la copiii diagnosticaţi cu autism conform unor criterii stricte şi, de asemenea, evaluează posibila legătură între autism şi boala celiacă (Boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire).

Cercetătorii studiului au descoperit că acei copii cu autism aveau niveluri semnificative de gliadină, o proteină imunotoxică ce se află în grâu. Boala celiacă este definită de medici ca o intoleranţă permanentă la gluten. Cu alte cuvinte, bolnavul celiac poate chiar muri dacă mănâncă pâine, paste făinoase sau orice aliment ce are în compoziţie făină de grâu. Pare caraghios, dar lucrurile stau exact aşa.

Acest lucru a fost teoretizat astfel: când sistemul imunitar formează anticorpi împotriva gliadinei, aceşti anticorpi reacţionează cu structuri din cadrul sistemului nervos. Cunoscut sub numele de mimetism molecular, acest lucru poate contribui la o gamă largă de probleme neurologice, inclusiv neuropatie, convulsii, modificări comportamentale neurologice, inclusiv mânie, schizofrenie şi autism.

Prin urmare, anticoprii antigliadinei reprezintă o cauză posibilă a leziunii neurologice autoimune.

 

  •  Dincolo de boala celiacă: Grâul cauzează mai mult decât se crede

 Fundamentul din spatele terapiei fără gluten (găsit în grâu) este următorul: copilul autist are multiple disfuncţionalităţi biomedicale. Datorită unei incapacităţi de a sintetiza glutenul, acesta se transformă în stomac în gliadină care este un opioid, în sensul că are efecte similare cu ale drogurilor.

Din cauza unei alergii alimentare la gluten, sau din cauza uzului frecvent de antibiotice care ucid flora intestinală bună, mucoasa devine mult mai premeabilă şi permite pătrunderea direct în organism a acestei substanţe toxice care va ajunge implicit şi în sistemul nervos creând acele momente în care copilul pare surd, intangibil.

 Cercetătorii au identificat peste 200 de efecte adverse potenţiale asupra sănătăţii ale consumului de gluten. Oamenii de ştiinţă sunt precauţi, şi recomandă pentru cei care au un copil sau un membru al familiei care suferă de autism o dietă fără gluten. „Acest pas ar fi un început bun pentru explorarea bolii”, arată aceştia.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.