EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Argentina: Imnul naţional, convertit în limbaj genetic

Un grup de elevi şi cercetători ai Institutului de Tehnologie din cadrul Universidad Argentina de la Empresa au reuşit, printr-un algoritm, să transforme imnul naţional argentinian într-o informaţie non-genetică ce poate fi stocată în ADN-ul unei bacterii, informează EFE.

Aceştia au mai conceput un instrument online astfel încât oricine poate transforma muzica în format genetic al ADN-ului şi viceversa. De exemplu, datorită acestui algoritm, care permite convertirea sunetelor muzicale în secvenţe compuse din baze ale ADN-ului, se poate asculta virusul HIV interpretat la pian sau se poate dansa pe ritmul colagenului.

Conform celor spuse de oamenii de ştiinţă, aceste secvenţe se formează prin combinarea a patru nucleotide, care conţin informaţii despre tonalitatea şi durata fiecărei note. Proiectul a avut la bază două articole recente publicate în revistele Science şi Nature, obiectivul acestuia fiind atestarea utilizării unor instrumente informatice pentru a stoca informaţii non-genetice în ADN.

Motivul alegerii imnului naţional argentinian s-a datorat aniversării a două secole de la crearea sa şi aceasta a reprezentat o ocazie propice pentru a-l onora, a declarat Federico Prada, directorul departamentului de Bioinformatică al Universităţii din Buenos Aires. Acesta a mai explicat faptul că bacteriile sunt ‘fotocopiatoare de informaţii’ deoarece au capacitatea de a duplica informaţia genetică la fiecare interval de 20 de minute, astfel, într-o singură noapte în care celulele ar trece printr-un proces de dezvoltare şi diviziune, s-ar putea obţine o copie a imnului pentru fiecare locuitor al planetei.

Algoritmul poate fi găsit pe site-ul universităţii argentiniene, pe pagina , unde se poate observa funcţia de convertire a muzicii în informaţie genetică şi unde pot fi vizualizate date despre durata şi volumul notelor muzicale.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata