Egipt: UE va suspenda furnizarea de echipamente de securitate şi de arme

Miniştrii afacerilor externe din ţările membre ale Uniunii Europene /UE/ au decis, miercuri, la Bruxelles, suspendarea licenţelor de export către Egipt pentru echipamente de securitate şi arme, informează AFP.

În cursul unei reuniuni extraordinare la Bruxelles consacrate crizei egiptene, miniştrii de externe europeni au decis de asemenea reexaminarea ajutorului către Egipt, ca răspuns la intensificarea violenţelor care au făcut sute de morţi în ultima săptămână în această ţară, conform concluziilor reuniunii.

Ţările UE ‘au convenit să suspende licenţele de export pentru echipamentele care pot fi utilizate în cadrul represiunii interne’, se menţionează în declaraţie. Asistenţa în domeniul securităţii ‘va fi reexaminată’, precizează textul.

Majoritatea ţărilor UE au anunţat deja că suspendă livrarea de arme către Egipt din cauza crizei care afectează această ţară.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a declarat de asemenea că UE va revizui ajutorul important pe care îl furnizează Egiptului, însă a adăugat că ‘va fi menţinut un ajutor mai redus’.

‘Ne-am exprimat sprijinul pentru populaţia din Egipt (…), ţară care este un partener important’ al UE, a declarat Catherine Ashton după reuniune. ‘Condamnăm cu fermitate toate actele de violenţă şi credem că acţiunile recente ale armatei au fost disproporţionate. Facem apel la toate părţile pentru încetarea violenţelor’, a mai spus Înaltul Reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.