EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Europa de Est atrage studenţii la medicină

0

Taxele de şcolarizare mai scăzute, accesibilitatea mai mare şi cursurile în limba engleză conduc din ce în ce mai mulţi studenţi străini să se înscrie la facultăţile de medicină din Europa de Est. Odată ce au obţinut diplomele recunoscute de UE, şi datorită flexibilităţii graniţelor naţionale, se simt încrezători că pot lucra în Europa, scrie presseurop.eu.

Atunci când un student în primul an de medicină, provenind din Statele Unite ale Americii, şi-a lăsat skateboard-ul la intrarea acestui amfiteatrul datând din din secolul XIX, profesorul Andrea Dorottya Szekely l-a ridicat imediat şi l-a mustrat pe tânarul său proprietar.

“Noi facem lucrurile altfel aici”, a declarat Dr. Szekely de la Universitatea Semmelweis, o instituţie din Budapesta veche de 244 de ani, consacrată medicinei şi ştiinţelor medicale. Elevii trebuie să aştepte atenţi în sălile de clasă până ce clopoţelul sună şi profesorii lor intră, de exemplu.

În ciuda faptului că uneori trebuie să facă faţă acestui gen de diferenţe culturale, un număr tot mai mare de studenţi străini se orientează spre Europa de Est pentru efectuarea studiilor de medicină, stomatologie sau farmacie. Deşi găzduieşte mult mai puţini studenţi internaţionali decât Europa de Vest, regiunea pare a fi un pol de atracţie din ce în ce mai mare.

 

  • Creşte reputaţia universităţilor din Europa de Est

Numărul studenţilor străini în Ungaria a crescut cu 21% între 2005 şi 2011 – de la 13 601 la 16 465 – conform Institutului de Statistică al UNESCO, care defineşte ca fiind student străin cel ce nu a obţinut anterior o diplomă de studii superioare în ţara respectivă. În Polonia, numărul studenţilor străini a crescut cu 80% între anii 2005 şi 2010 – ultimul an pentru care statisticile sunt disponibile. Republica Cehă a raportat o dublare a numărului de studenţi străini între 2005 şi 2011, în timp ce numărul acestora în Slovacia a crescut de cinci ori, potrivit UNESCO.

Mulţi dintre studenţii străini care aleg această regiune, o fac pentru a studia medicina sau alte discipline din sectorul sănătăţii. În 2010, domeniile “sănătăţii şi bunăstării” au regrupat 30% din numărul studenţilor străini în Polonia, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

În Slovacia, 45% din studenţii străini efectuau studii în domeniul sănătăţii, în timp ce în Polonia străinii constituiau 15% dintre elevii înscrişi la aceste cursuri, conform unui studiu al OCDE. În comparaţie, în ţări precum Germania, Suedia şi Canada, unde concurenţa pentru locurile la facultăţile de medicină este deosebit de mare, doar între 6 şi 9% dintre studenţi sunt străini, potrivit aceluiaşi studiu.

În Ungaria, unde patru universităţi oferă cursuri de medicină şi stomatologie în limba engleză, 42% din studenţii internaţionali studiază în domenii legate de sănătate, potrivit OCDE.

Există diferite motive care să explice această schimbare, inclusiv creşterea reputaţiei universităţilor din Europa de Est care predau cursuri în limba engleză. Dar mai intră în joc şi alţi factori, în special faptul că taxele de şcolarizare la aceste instituţii nu sunt la fel de ridicate precum cele de la universităţile de top din Vest, şi accesul la acestea nu este la fel de dificil.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.