Siria: „Reacţie în forţă” dacă masacrul se va adeveri, dar fără trupe la sol

Franţa doreşte o ‘reacţie în forţă’ dacă masacrul cu arme chimice din Siria se va adeveri, a declarat joi şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, excluzând categoric însă trimiterea de trupe terestre, relatează France Presse.

‘Dacă se va adeveri, poziţia Franţei este că trebuie să existe o reacţie’, o ‘reacţie care poate lua forma unei reacţii în forţă’, a declarat şeful diplomaţiei franceze într-o intervenţie la posturile de televiziune RMC şi BFM.

‘Există posibilităţi de a răspunde’ la aceasta, a declarat Fabius, refuzând însă orice precizare în acest sens.

La 4 iunie, Laurent Fabius a evocat deja după confirmarea recurgerii de către Damasc la armele chimice posibilitatea de a reacţiona ‘într-o manieră armată’ asupra locului unde sunt produse aceste arme.

‘Fără a trimite însă trupe la sol’, a reiterat ministrul francez de externe joi, subliniind că ‘aceasta este imposibil’.

Opoziţia siriană a afirmat miercuri că regimul a ucis cel puţin 1.300 de persoane, între care majoritatea copii, într-un atac chimic în apropiere de Damasc, fapt dezminţit de regim, în timp ce aliaţii săi ruşi au evocat o ‘provocare’.

Dacă atacul ‘se adevereşte’, ‘consider că el nu poate rămâne fără răspuns din partea celor care cred în dreptul internaţional’, a declarat Fabius.

‘În cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu poate lua o decizie, atunci deciziile trebuie să fie adoptate într-un alt mod. Cum? Nu voi merge prea departe’, a declarat ministrul francez, fără a oferi explicaţii.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit de urgenţă miercuri seara, s-a limitat doar să ceară ‘să se facă lumină ‘asupra atacului, fără a adopta o declaraţie oficială din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei, potrivit diplomaţilor. Aceste două ţări blochează de doi ani orice condamnare a aliatului lor sirian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.