SUA: Bradley Manning a fost condamnat la 35 de ani de închisoare

Soldatul american Bradley Manning a fost condamnat miercuri de un tribunal militar din SUA la 35 de ani de închisoare pentru furnizarea de documente diplomatice şi militare secrete site-ului Wikileaks, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Împotriva sa au fost formulate 20 de capete de acuzare, legate în principal de încălcarea legii privind spionajul şi de colaborarea cu inamicul. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Manning a fost şi degradat militar. El a furnizat site-ului Wikileaks peste 250.000 de documente diplomatice şi 500.000 de rapoarte militare clasificate, în cea mai mare scurgere de informaţii secrete din istoria SUA.

Procurorii au cerut o pedeapsă de cel puţin 60 de ani de închisoare, considerând că astfel se vor descuraja acţiuni asemănătoare în viitor. Aceştia au argumentat că acţiunea lui Manning a pus în pericol vieţile celor care erau surse ale spionajului american.

Fost analist al serviciilor secrete americane, soldatul în vârstă de 25 de ani şi-a motivat gestul de a divulga respectivele documente clasificate prin intenţia de a arăta acţiunile sângeroase ale armatei americane şi de a declanşa ‘o dezbatere publică’ despre războaie şi despre politica externă americană.

Pe când se afla în misiune în Irak, el a copiat documentele din bazele de date la care a avut acces şi le-a oferit site-ului Wikileaks, creat în anul 2006 de australianul Julian Assange, acesta din urmă fiind refugiat de peste un an la ambasada Ecuadorului la Londra şi aflat, la rândul său, în vizorul justiţiei americane.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. bravo spune

    D-ZEU SA-L DUCA PE BINE. OMENIREA ARE NEVOIE DE OAMENI CA EL. BRAVO. SPER CA FIE REJUDECAT CAZUL DUPA CE PLEACA …CEEA CE AU EI IN FRUNCE. GOD SAVE MR. MANNING

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.