Autorul atentatului din Vitan ar putea fi adus în România până la sfârşitul lui septembrie

Moldoveanul Vitalie Proca, autorul atentatului din Vitan, ar putea fi adus în România până la sfârşitul lunii septembrie, au declarat  surse judiciare.

„Rusia, nefăcând parte din UE, are o procedură internă, cu două căi de atac. Momentan este la ultima cale de atac. Din ce ştim, cererea lui a fost respinsă. E o problemă care ţine de redactare şi de întocmirea formalităţilor. Speranţele ar fi ca până la sfârşitul lunii septembrie să fie adus în ţară, bineînţeles, poate fi şi o marjă de eroare în această apreciere. Am fost ajutaţi foarte mult de procuratura generală a Federaţiei Ruse, Ambasada României la Moscova, Departamentul de Anchetă al Federaţiei Ruse. Din punctul nostru de vedere, colaborarea este una excelentă”, au precizat sursele citate.

Pentru identificarea autorului a fost nevoie de cooperare poliţienească între mai multe state.

Cu aproximativ un an înainte de săvârşirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunţov, pe care a încercat să-l omoare în timp ce acesta intra în casă.

„După ce a fost găsit ADN-ul pe armele folosite în atentatul din Vitan, a fost identificată formula, transmisă prin Interpol, şi de acolo ni s-a comunicat că avem acelaşi ADN (n. r- cu cel identificat de englezi) dar nu se ştia al cui este. Cu sprijinul colegilor din Republica Moldova l-am identificat pe Vitalie Proca ca fiind cetăţean moldovean, iar activităţile de cooperare continuă atât cu Republica Moldova, cât şi cu Anglia”, au subliniat anchetatorii.

Citeste si:  Vitalie Proca, condamnat definitiv la 21 de ani şi 8 luni de închisoare

Potrivit judiciariştilor, pentru comiterea faptei, Proca nu ar fi primit mai mult de 30.000 de euro.

Pentru anchetatorii români, cazul atentatului din Vitan reprezintă una dintre cele mai laborioase anchete. Pe lângă zecile de persoane audiate, judiciariştii au vrut să afle care au fost conexiunile care au dus la confundarea victimei.

Victima împuşcată de Vitalie Proca în noiembrie 2012, în sectorul 3 al Capitalei, nu avea antecedente penale.

„O cameră video instalată la intrarea în blocul unde locuia victima atentatului ne-a arătat faptul că autorul a supravegheat îndelungat locaţia, iar apariţiile lui ne-au ajutat să stabilim modelul maşinii folosite, culoarea, marca. Vitalie Proca a urmărit victima timp de 11 zile. În toată această perioadă cât a stat în Romania, un poliţist a reuşit să identifice maşina autorului pe camerele de supraveghere ale unei benzinării”, au declarat surse judiciare.

Vitalie Proca, fiind cetăţean al Republicii Moldova şi neavând nicio conexiune în Bucureşti, a confundat victima. Adevărata ţintă era Puiu Mironescu.

„Ţinta adevărată, Puiu Mironescu, stătea la 800 de metri distanţă faţă de locuinţa victimei, iar Proca, nefiind familiarizat cu Bucureştiul, în loc să facă stânga pe bulevard, a făcut dreapta şi a ajuns în altă parte. Blocurile sunt construite de aceeaşi firmă şi au aceeaşi culoare, lucruri clar explicate în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată fraţii Mararu. Maşinile lor semănau, terminaţia de număr era aceeaşi: ‘MIR’. Au fost mai multe împrejurări care au dus la această faptă”, au completat sursele judiciare.

Citeste si:  Magistraţii îşi vor pierde calitatea prin pierderea reputaţiei, inclusiv în timpul liber

După comiterea atentatului, Proca a abandonat maşina pe o stradă mai puţin circulată din Bucureşti de unde oamenii legii au recuperat-o după câteva săptămâni de la producerea incidentului.

Autoturismul folosit de Vitalie Proca era înmatriculat în Bulgaria.

„În maşină au fost găsite două tuburi trase cu arma abandonată la faţa locului, precum şi ADN-ul lui pe armă şi în autoturism”, au precizat anchetatorii.

O echipă de anchetatori români, compusă dintr-un procuror criminalist şi doi ofiţeri ai Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, s-a deplasat la Moscova, în perioada 12-16 august 2013, pentru a efectua cercetări în cazul autorul atentatului din cartierul Vitan,Vitalie Proca, informa un comunicat al Parchetului Capitalei.

„Anchetatorii români, printr-o colaborare eficientă realizată cu Procuratura Generală a Federaţiei Ruse şi cu Departamentul Anchete al Federaţiei Ruse, au participat la efectuarea tuturor activităţilor stabilite iniţial în comisia rogatorie. Activităţile procurorului şi poliţiştilor români au beneficiat şi de sprijinul Ambasadei României în Federaţia Rusă”, preciza Parchetul Bucureşti.

Citeste si:  Suspectul atentatului din Vitan, Vitalie Proca, va fi extrădat în România de către Interpol Rusia

Pe 6 februarie 2013, în baza mandatului de urmărire internaţională emis de autorităţile române, Vitalie Proca a fost depistat şi prins pe teritoriul Federaţiei Ruse, la Moscova, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse.

Potrivit procurorilor români, Vitalie Proca a fost angajat de fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu să-l ucidă pe liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Dumitru Mironescu.

Pe 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din Bucureşti, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăila, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul îşi parca autoturismul.

După ce a observat că Răzvan Mircea Isăila nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism şi, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcţia tânărului.

Fraţii Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani şi un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu Vitalie, anterior şi ulterior comiterii faptei.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata