Bojdeuca lui Creangă, căsuţa cu şindrilă în care poveştile prind viaţă

La o aruncare de băţ de inima oraşului, stă şi astăzi, simplă şi primitoare, casa în care a locuit cel mai iubit şi cunoscut povestitor român. Aici a scris întreaga sa operă: Poveştile, Povestirile şi Amintirile din copilărie, aici s-a cunoscut şi împrietenit cu Mihai Eminescu, aici şi-a petrecut anii săi de creaţie şi glorie. Într-o căsuţă mică pe care, el, iubitul povestitor Ion Creangă,  a numit-o bojdeucă. Cu timpul, a devenit un simbol al Iaşului, Bojdeuca lui Creangă fiind totodată şi primul muzeu memorial din România, deschis la 15 aprilie 1918.

 

 •  Poveştile, Povestirile şi Amintirile din copilărie, scrise la bojdeucă

 Ca să ajungi la Bojdeuca lui Creangă este foarte simplu. Odată ajuns în Iaşi, oricine te poate îndruma către acest loc de poveste care păstrează şi astăzi amintirea vie a celui mai cunoscut şi iubit povestitor român. Atenţie, însă, pentru a te transpune în lumea lui Creangă, înainte de toate, goleşte-ţi mintea de griji, şi inima – de orice tristeţe, ca să poţi vedea cum în faţa ochilor tăi se înfiripă chipul unui bărbat înalt, cam la 1,85 de metri, „spătos, voinic, cu faţa rotundă şi bălană, ochii mari, albaştri, cu privirea limpede şi isteaţă”. Îl vezi aievea cum te întâmpină, înconjurat de o armată de mâţe şi motani, glăsuind şăgalnic: 

„Ia, am fost şi eu, în lumea asta, un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din Humuleşti, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci şi nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut”.

Bojdeuca se află nu departe de centrul oraşului, în cartierul numit Ţicău, pe strada Simion Barnuţiu. Interesant şi plăcut este că însuşi aspectul acestui cartier al Iaşului a rămas fidel acelei perioade şi seamănă cu un veritabil sat românesc. Aici se şterge parcă dintr-o dată imaginea de oraş spre a face loc unei alte dimensiuni, mai simple, mai pline de curăţenie, mai aproape de copilăria sufletului. Aici parcă şi aerul este altfel.

Când iubeşti un loc, ceva din tine rămâne acolo şi se oglindeşte mereu în natură, în copaci, în dealuri, în firul de iarbă – toată viaţa acelui loc rămâne impregnată cu iubirea ta. Aşa e şi Bojdeuca – o înfăţişare vie a sufletului lui Creangă.

Rămâi surprins de frumuseţea sa simplă, cuminte, care te poartă cu gândul către expresia autentică a spiritului ţăranului român din vremea lui.

În această căsuţă mică, Ion Creangă a locuit din anul 1872 după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia. Marele povestitor din satul Humuleşti s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o aproape pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii.

În această căsuţă modestă, cu două camere şi un cerdac în spate, cu ferestrele cât palma, înconjurat de aproximativ douăzeci de mâte şi motani, avea să-şi adune Creangă toate visele, grijile, amintirile şi nostalgiile copilăriei petrecute în ţinuturile Neamţului, aici avea să dea viaţă personajelor sale, de la Ivan Turbincă la Stan Păţitul, de la Moş Nichifor Coţcariu la Gerilă, Ochilă, Păsări-Lăţ-Lungilă. Toate Poveştile şi Amintirile din copilărie, care ne-au încântat copilăria şi în care fiecare dintre noi ne-am regăsit, au fost scrise în căsuţa aceasta mirifică, botezată de scriitor bojdeucă.

Aici avea să-şi primească prietenii. În această căsuţă s-au înfiripat dialogurile cu Mihai Eminescu, pe care Creangă îl considera, cum şi scrie pe o carte dăruită de poet, „eminentul scriitor şi cel mai mare poet al românilor”. Aici, în 1876, Eminescu acceptă să locuiască aproape jumătate de an, „cu arme şi bagaje”, de la începutul lunii iulie până în noiembrie.

Şi tot de aici, sufletul marelui humuleştean avea să plece la ceruri în ultima zi a anului 1889, la 31 decembrie, pe când Bojdeuca aştepta s-audă glasuri de urători şi clinchet de zurgălăi.

 

 • Frumuseţea unei case simple, moldoveneşti

Bojdeuca a fost păstrată şi conservată aşa cum arăta pe vremea când Ion Creangă îşi ducea aici zilele. La intrare se află o plăcuţă de piatră şi două statui ale povestitorului.

Bojdeuca este o casă cu două încăperi mici, iar pentru a ajunge la ea trebuie să cobori un şir de scări, desprinse parcă şi ele din poveste, cu flori şi verdeaţă de jur împrejur. Pe vremea scriitorului, bojdeuca se afla pe o ulicioară dosnică, „plină de noroi când sînt ploi mari şi îndelungate zise şi putrede, iar la secetă gemea colbul pe dînsa”.

În partea de nord se află o prispă, unde se găseşte uşa de la intrare şi un cerdac, de unde se pot admira frumuseţile Iaşului: Ciric şi Şorogari, două zone de la marginea oraşului pline de verdeaţă, copaci şi cer senin.

Micuţa încăpere are patru ferestre cu ochiurile în formă de cruce, două se află de o parte şi de alta a uşii de la intrare, iar celelalte două pe partea opusă a casei. Acoperişul bojdeucii din draniţă, făcut în formă de solzi de peşte din scânduri mici de brad, este însufleţit de un horn.

Bojdeuca a păstrat forma şi toate obiectele pe care le folosea Creangă. Mobilierul este din lemn şi simplu, iar pe duşumea, pe pat şi pe pereţi sunt întinse preşuri ţesute. Cămăruţa din dreapta a fost locul în care scriitorul şi-a conceput opera sa literară, iar în camera din stânga dormea şi se desfăta cu bucatele din străchini.

„Aici, s-a gospodărit el ca la mama acasă. În odaia din stânga şi-a făcut pat sănătos de blană de stejar, şi-a aşezat o masă oleacă boierească pentru scris, un raft pentru cărţi, iar lângă vatra sobei cu horn şi-a pus o măsuţă rotundă cu trei picioare cu scăunele mici şi veselă ca la Humuleşti: străchini adânci, linguri de lemn, cofe, ceun de tuci, oale de lut în care fierb bine sarmalele. Cuptorul era pregătit pentru poale în brâu şi alivenci înecate în smântână”.

Loading...
Citește și
3 Comentarii
 1. ligia spune

  Am fost acolo! Este uimitor, „Ozana cea frumos curgatoare”este magnifica, povestitorul este rupt din lumea basmului, privelistea este uimitoare. Recomand tuturor parintilor sa poposeasca acolo, impreuna cu copii.

  1. Financiarul spune

   Draga Ligia, probabil faci o confuzie. “Ozana cea frumos curgatoare” se afla in Humulesti (lanaga Tirgu Neamt), locul unde s-a nascut si a copilarit Ion Creanga. Bojdeuca prezentata in acest material se afla in orasul Iasi, fiind casuta in care a locuit Creanga in ultimele doua decenii al vietii, scriind, la indemnul lui Mihai Eminescu, geniala sa opera: Povestile si Amintirile din copilarie.

 2. denisa spune

  da am fost si eu acolo este foarte tare si mie mia placut cel mai mult ozana

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.