Delimitarea spaţiului maritim şi minorităţile, lucruri care trebuie ajustate în relaţia cu România

Delimitarea spaţiului maritim în Marea Neagră şi relaţiile cu minorităţile sunt singurele lucruri care trebuie „ajustate” în relaţia dintre România şi Bulgaria, a afirmat joi ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, aflat într-o vizită oficială în ţara noastră.

„România şi Bulgaria nu au probleme, sunt doar câteva lucruri fireşti care trebuie ajutate, de exemplu în ceea ce priveşte comunităţile – cea bulgară din România şi cea română din Bulgaria, cât şi nişte probleme legate de slujba în limba bulgară în România, precum şi o problemă care de mulţi ani nu a fost rezolvată şi nu ne-am înţeles să lucrăm asupra ei, şi anume delimitarea spaţiului maritim în Marea Neagră. Ambiţia mea este să rezolvăm această problemă cât mai repede se poate, pentru că ea are aspectele ei economice şi politice”, a spus într-o conferinţă de presă ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, după ce s-a întâlnit cu omologul său român, Titus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei de la Sofia a subliniat că relaţiile dintre Bulgaria şi România sunt un exemplu de bună vecinătate, arătând că există interese comune în ceea ce priveşte cooperarea regională şi în cadrul aparteneţei la NATO şi UE.

„Noi dorim să lărgim acest spirit foarte bun care există”, a spus oficialul bulgar.

Ministrul Kristian Vigenin a precizat că Bulgaria va respecta toate standardele europene în ceea ce priveşte relaţiile cu comunităţile din România şi din ţara sa.

„Eu mi-am asumat angajamentul să facem o revizie a situaţiei din prezent şi, pe cât se poate, în următoarele luni, să rezolvăm problemele care rămân. Subliniez că ambele comunităţi sunt o punte între cele două ţări şi nu vom da voie să fie supraponderate aceste teme şi aceste probleme să fie o hrană pentru naţionalişti în ambele ţări. Într-un spirit de cooperare aceste probleme vor fi rezolvate şi noi susţinem o legătură permanentă asupra lor”, a afirmat ministrul bulgar de Externe.

La rândul său, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că minorităţile română din Bulgaria şi cea bulgară din România sunt considerate „punţi trainice de legătură” între ambele state.

El a indicat că în cadrul întrevederii cu omologul său bulgar s-a discutat despre importanţa de a continua „prin sprijin concret, de ambele părţi, fie pentru prezervarea identităţii culturale, naţionale, a membrilor acestor minorităţi”.

„Din punct de vedere al minorităţii române, al vlahilor din Bulgaria, şi în concordanţă şi cu solicitările asociaţiilor, i-am menţionat domnului ministru, fiind vorba şi de un guvern nou la Sofia, interesul constant exprimat de aceste asociaţii, şi în sprijin de către Guvernul României, pentru proiectele culturale, legate de educaţie în limba maternă, chestiunile legate de religie în limba maternă. Important este că le discutăm într-un spirit de cooperare, deschis şi am convingerea că putem avansa în direcţia cea bună”, a spus oficialul român.

Corlăţean a arătat că omologul său bulgar i-a semnalat chestiuni legate de tematica fostei biserici bulgare din Bucureşti. El a precizat că există şi discuţii legate de liceul bulgar din România, respectiv român din Bulgaria.

„Vreau să apreciez spiritul constructiv şi deschis în care discutăm aceste teme pentru că, până la urmă, important este prezervăm bogăţia culturală. Acest lucru se poate dezvolta şi sprijini atunci când avem două guverne care cooperează într-o manieră extrem de deschisă şi eu sunt încrezător că vom face paşi înainte”, a adăugat ministrul român de Externe.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.