EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

La 89 de ani, Robert Mugabe învestit pentru un nou mandat în fruntea statului Zimbabwe

0

Aflat la putere de la proclamarea independenţei Zimbabwe în 1980, Robert Mugabe a fost învestit cu mare pompă joi pentru un nou mandat la preşedinţia ţării la vârsta de 89 de ani, după victoria sa fără drept de apel la alegerile, contestate, de la 31 iulie, transmite France Presse.

În faţa a zeci de mii de partizani entuziaşti reuniţi pe un stadion din capitala Harare în această zi decretată zi de sărbătoare, Mugabe a jurat să ‘respecte şi să apere constituţia din Zimbabwe şi toate legile din ţară’. Legea fundamentală, relativ liberală pe hârtie, nu a fost adoptată decât în martie, dar preşedintele o poate modifica după cum doreşte, după ce tabăra sa a câştigat două treimi din locurile disponibile în legislativ.

Absent de marcă de la ceremonia de învestitură a fost premierul Morgan Tsvangirai, care a calificat scrutinul drept o ‘farsă enormă’. El a împărţit de voie de nevoie vreme de patru ani puterea cu Mugabe, în condiţiile în care ţările vecine i-au forţat să coabiteze pentru a evita un război civil într-un Zimbabwe ruinat de hiperinflaţie.

Deşi Curtea Constituţională zimbabweeană a apreciat marţi că alegerile de la 31 iulie au fost ‘libere, echitabile şi credibile’, opoziţia nu încetează să denunţe fraude masive. Mişcarea pentru Schimbarea Democratică /MDC/ a lui Morgan Tsvangirai explică mai ales că sute de mii de alegători din oraşe – zonele care îi sunt cele mai favorabile – au fost sistematic excluşi de pe listele electorale, care nu au fost făcute publice decât în ultimul moment, ceea ce a împiedicat orice verificare serioasă /şi implicit orice contestare/.

El a observat de asemenea că zeci de mii de persoane au fost ‘ajutate’ să voteze de agenţi electorali apropiaţi de preşedinte.

În context, majoritatea ţărilor occidentale au condamnat un scrutin marcat, potrivit lor, de nereguli importante, iar Marea Britanie – fostă putere colonială – a mers joi până la a solicita chiar o ‘anchetă independentă’. ‘Sunt dezamăgit că rezultatul alegerilor a fost aprobat în timpul summitului Comunităţii de Dezvoltare a Africii Australe /SADC/ weekendul trecut’, a precizat cu regret şeful diplomaţiei britanice William Hague într-un comunicat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.