EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Migrenele – cauze şi soluţii

Migrenele sunt una dintre cele mai frecvente afecţiuni de sănătate din lume, mai răspândită ca diabetul, epilepsia şi astmul, toate la un loc. Tot ele sunt una dintre primele 20 de cauze de invaliditate în rândul adulţilor, scrie Dr. Mercola, pe site-ul său www.mercola.com.

Migrenele sunt răspândite mai mult în rândul femeilor, aproximativ 15-18% din femeile din întreaga lume au aşa ceva, comparativ cu 5-7% la bărbaţi. La femei, migrenele coincid în mai mult de jumătate din cazuri cu ciclul menstrual.

În ciuda prevalenţei sale, migrena este încă una dintre tulburările medicale care este înţeleasă foarte prost. O mare parte a problemei este dată de faptul că experienţele celor care suferă de migrenă diferă foarte mult.

 

  • Migrenele pot avea legătură cu structura anormală a vaselor de sânge

 O teorie mai veche spunea că migrena este cauzată de schimbările vasculare din creier, începând cu constricţia iniţială a vaselor de sânge şi scăderea fluxului sanguin, urmată de dilatarea şi întinderea vaselor de sânge care activează neuronii de durere.

Cercetările mai noi au negat această teorie, stabilind că migrenele nu sunt legate de constricţia şi reducerea fluxului sanguin, ci mai degrabă de o creştere a fluxului sanguin cu 300%. În ciuda acestui fapt, circulaţia sângelui este normală, sau chiar uşor redusă, odată ce atacul durerii este în plină desfăşurare.

Cel mai recent studiu, însă, a constatat că aşa-numiţii oameni cu migrene tind să aibă o structură diferită a vaselor de sânge în creier, comparativ cu cei care nu au migrene. În studiu au fost incluşi trei tipuri de subiecţi testaţi.

Folosind angiografia prin rezonanţă au examinat structura vaselor de sânge şi schimbările în fluxul sanguin cerebral, concentrându-se pe un sistem de artere care furnizează sânge la creier, numit „cercul lui Willis”. Cercetătorii au descoperit că un cerc al lui Willis incomplet a fost găsit mai frecvent la cei care au migrene.

 

  • Alte ipoteze

 Mai există şi alte ipoteze. Spre exemplu, o analiză a 29 de studii a identificat că există 5 regiuni genetice legate de începutul unei migrene şi alte 12 regiuni genetice legate de susceptibilitatea migrenelor. În plus au descoperit un enorm număr de 134 de regiuni genetice care apar pentru a spori sensibilitatea migrenei.

O altă ipoteză este cum că durerea mistuitoare şi vibrantă – semnul distinctiv al unei migrene – poate fi cauza durerii hiperactive dată de neuronii senzioriali ai creierului.

 O a treia ipoteză este că o migrenă apare ca rezultat al unei tulburări din sistemul nervos, cel mai probabil în partea posterioară a creierului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata