PNL: Evenimentele istorice din 23 august 1944 trebuie interpretate fără falsificări

Partidul Naţional Liberal (PNL) consideră că evenimentele istorice din 23 august 1944 trebuie apreciate şi interpretate fără falsificări şi pledează pentru respingerea în societatea românească a oricăror forme de totalitarism.

„Acum, la aproape şapte decenii distanţă, PNL consideră că evenimentele istorice din 23 august 1944 trebuie apreciate şi interpretate fără falsificări, la adevărata lor semnificaţie. PNL, care a promovat de-a lungul întregii sale existenţe valorile democraţiei şi ale pluralismului, consideră că preocuparea fundamentală a societăţii româneşti trebuie să fie promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi respingerea imediată, cu fermitate, a oricăror forme de totalitarism, oricât de neînsemnate ar părea acestea la momentul apariţiei lor”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Analiză Politică şi Comunicare din PNL transmis, vineri.

Amintind că vineri se împlinesc 69 de ani de la lovitura de stat din vara anului 1944, „unul dintre cele mai dramatice momente din istoria contemporană a României”, PNL subliniază că „în perioada comunistă, momentul 23 august 1944 a suferit numeroase mistificări”.

„Pe această bază au construit o întreagă ideologie a partidului-stat, transpusă public şi vizual în manifestările grandomane inspirate din propaganda nord-coreeană. Deşi aflat la o vârstă tânără, Regele Mihai I al României şi-a asumat, la 23 august 1944, un risc major pentru răsturnarea regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu. Regele a obţinut încheierea unei păci onorabile cu aliaţii occidentali şi scoaterea României dintr-un război, deja pierdut, împotriva Uniunii Sovietice, salvând astfel numeroase vieţi omeneşti. Comuniştii au denaturat rolul regelui Mihai în aceste evenimente, pe care le-au prezentat ca fiind opera Partidului Comunist Român”, se mai arată în comunicatul citat.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.