Polonia: Premierul Donald Tusk, reales la conducerea partidului său

Premierul polonez Donald Tusk a fost reales la conducerea partidului său de centru-dreapta Platforma Civică (PO), obţinând 79,6% din voturi într-un scrutin deschis tuturor membrilor partidului, potrivit rezultatelor publicate vineri, relatează AFP şi AP.

Unicul său rival, liderul aripii conservatoare a PO şi fost ministru al justiţiei Jaroslaw Gowin, a obţinut 20,4% din voturi.

Participarea la scrutin, primul în cadrul căruia au putut vota toţi cei 42.600 de membri ai formaţiunii, a fost de 51%.

Tusk (56 de ani) s-a declarat vineri deschis cooperării cu rivalul său învins, Gowin (51 de ani), deplângând în acelaşi timp rata mică de participare la vot.

Victoria premierului polonez survine într-un moment în care partidul său se află în cădere liberă în sondaje, la mijlocul mandatului său de patru ani, după ce a câştigat alegerile din toamna anului 2011.

Cel mai recent sondaj, realizat la 13 august de institutul TNS Polska, relevă un avans semnificativ al principalei forţe din opoziţie, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, creditat cu 43% din intenţiile de vot, faţă de 32% pentru PO.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.