EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Ponta, despre contractul Bechtel: Şova dacă avea ceva de ascuns nu făcea plângere la DNA

0

Premierul Victor Ponta susţine că dacă ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, ar fi avut ceva de ascuns în cazul contractului Bechtel, nu ar fi făcut plângere la DNA.

„Din 2004, de atunci, au fost mulţi miniştri, mulţi directori, şi cred că doar DNA poate să stabilească care din miniştri sau care din directori au plecat cu… (documentul – n.r.). (…) Toate documentele care sunt disponibile au fost desecretizate. Nu există originalul, primul exemplar, de aceea s-a făcut plângerea la DNA”, a spus Ponta, joi seară, la postul B1 TV, întrebat despre situaţia contractului pe care statul român l-a încheiat cu Bechtel.

Cât priveşte indicaţiile fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, cu privire la locul în care poate fi găsit contractul, premierul le cataloghează drept „o prostioară”.

„Era o mică prostioară. Doamna Boagiu părea un om mai serios. (…) Şova dacă avea ceva de ascuns nu făcea plângere la DNA”, a adăugat şeful Executivului.
În context, premierul a spus că primul semn de întrebare în cazul contractului Bechtel este legat de suspendarea acestuia în 2005-2006. „Primul semn de întrebare este cum a fost el suspendat în 2005-2006. Marea prostie aia a fost. Era un contract care trebuia derulat şi finalizat. În 2005-5006 a fost oprit şi după aceea s-a terminat tot”, consideră Victor Ponta.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie plângere penală pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

Potrivit DPIIS, plângerea penală are numărul 7776/2013 şi cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat la începutul acestei luni că sarcina căutării contractului original încheiat cu compania americană Bechtel a fost preluată de Corpul de Control al Guvernului şi a precizat că, în cazul în care contractul nu va fi găsit până pe 30 august, atunci se va adresa Parchetului.

El a adăugat că, în cazul în care contractul original nu va fi găsit, mai există varianta obţinerii acestuia de la compania Bechtel, iar cei responsabili de dispariţia lui vor răspunde penal. Dan Şova a subliniat că nu poate spune cu certitudine ce ministru a văzut ultima oară contractul original.

La sfârşitul lunii iulie a acestui an, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a publicat pe site-ul propriu două acorduri de modificare a contractului de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov – Cluj – Borş, datate 2006 şi 2011, şi Acordul de încetare a contractului cu Bechtel.
Potrivit ministrului Dan Şova, contractul încheiat cu compania americană Bechtel pentru autostrada Transilvania în anul 2003 nu a fost încă publicat deoarece nu a fost găsită varianta originală, ci doar copii.

Construcţia tronsonului Braşov – Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel.

Lucrările au fost întrerupte la jumătatea lui 2005, atunci când s-a declanşat o acţiune de reanalizare a contractelor încheiate de guvernarea anterioară. Ulterior, lucrările au fost reluate. Compania a finalizat până în prezent 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 cât prevedea contractul.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.