Rusia respinge acuzaţia Japoniei că ar fi încălcat spaţiul aerian japonez

Ministerul Apărării rus a respins acuzaţia Japoniei potrivit căreia avioane militare ruse ar fi intrat în spaţiul aerian japonez şi a dat asigurări că acestea au fost escortate de către avioane japoneze deasupra zonei maritime neutre dintre cele două ţări.

Potrivit Moscovei, avioanele de luptă strategice Tu-95 efectuează periodic zboruri de antrenament, respectându-se normele internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian deasupra apelor neutre. Reprezentanţii ministerului citat au mai precizat că din registrele de control aflate la bordul avioanelor se înţelege că nu a avut loc încălcarea frontierei aeriene cu Japonia.

Două bombardiere ruseşti au intrat joi pentru scurt timp în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării japonez. Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, aceste două avioane TU-95 au intrat în spaţiul aerian japonez în apropiere de insula Okinoshima, în largul Fukuoka (sud-vest), timp de două minute la puţin timp după miezul zilei (03:00 GMT).

‘Patru avioane de vânătoare F-2 ale forţelor aeriene de autoapărare (numele aviaţiei japoneze) au decolat pentru a le supraveghea’, a explicat responsabilul citat. Ministerul nipon de Externe a explicat, la rândul său, că a emis un protest oficial pe lângă ambasada Rusiei la Tokyo.

În februarie, două avioane de vânătoare ruseşti SU-27 au intrat în spaţiul aerian japonez timp de un minut în largul insulei Hokkaido nord/, în apropiere de Tokyo, fiind primul incident de acest tip în cinci ani.

Moscova şi Tokyo au un diferend teritorial asupra a patru insule din sudul arhipelagului Kurile, în apropiere de Hokkaido. Numite Teritoriile de Nord în Japonia, ele au fost anexate de sovietici la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, ceea ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două state.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.