Şedinţă de guvern comună România-Bulgaria, organizată în toamnă

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anunţat, joi, că în toamna acestui an va fi organizată o şedinţă de guvern comună România – Bulgaria.

„Am căzut de acord asupra importanţei organizării, în toamna acestui an, în Bulgaria, a şedinţei comune de Guvern între România şi Bulgaria. Vom pregăti foarte serios această şedinţă comună de Guvern. Ne-am propus să accelerăm negocierea şi să finalizăm prin semnarea mai multor acorduri bilaterale şi să avansăm în implementarea mai multor proiecte de cooperare sectorială dintre ţările noastre”, a spus Corlăţean într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Kristian Vigenin.

Corlăţean a salutat vizita oficială a omologului său la Bucureşti şi a subliniat că în cadrul discuţiilor cu acesta, pe care le-a catalogat extrem de substanţiale, a fost analizată cooperarea strânsă între România şi Bulgaria şi au fost schimbate puncte de vedere pe teme aflate pe agenda europeană şi regională.

„România şi Guvernul român au un partener la Sofia pe care îl respectă în mod deosebit. Suntem doritori să lucrăm împreună atât în relaţia bilaterală, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea regională, cooperarea la nivel european şi internaţional”, a spus ministrul român.

Corlăţean a indicat că, în cadrul întrevederii, s-a convenit ca pe baza potenţialului important să se dezvolte în continuare dialogul bilateral şi cooperarea la nivel sectorial între cele două ţări.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat importanţa intensificării schimburilor economice dintre cele două ţări, arătând că în 2012 acestea se cifrau la 3,2 miliarde de euro, iar în aprilie 2013 acestea erau deja de un miliard de euro.

Titus Corlăţean a precizat că s-a discutat şi pe marginea proiectelor de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria pentru perioada 2014-2020 şi a salutat inaugurarea recentă a Podului Calafat-Vidin, confirmând interesul de a continua construcţia de poduri peste Dunăre.

Ministrul a mai arătat că discuţiile au vizat şi cooperarea în domeniul energiei, precum şi importanţa păstrării identităţii comunităţilor bulgară din România şi româno-vlahe din Bulgaria pentru sprijinirea proiectelor culturale legate de educaţie. Corlăţean a subliniat că cele două minorităţi reprezintă „punţi solide” între România şi Bulgaria.

El a mai anunţat că în domeniul afacerilor europene s-a convenit realizarea de consultări periodice şi a fost subliniată importanţa cooperării trilaterale România-Bulgaria-Grecia.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.