SUA nu pot să confirme deocamdată folosirea armelor chimice în Siria

Statele Unite nu sunt în măsură ‘deocamdată’ să afirme cu certitudine că în confruntările armate din Siria s-au folosit arme chimice, dar preşedintele Barack Obama o ordonat serviciilor secrete americane să desfăşoare o investigaţie proprie, transmit agenţiile AFP şi EFE.

‘În acest moment, nu putem preciza definitiv că s-au folosit armele chimice’, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, adăugând că ‘preşedintele Barack Obama a ordonat serviciilor secrete să obţină cât mai repede informaţii suplimentare’ despre un posibil atac cu arme chimice condus de trupele guvernamentale siriene în apropierea capitalei Damasc, atac ce s-ar fi soldat cu sute de morţi în rândul civililor.

Dacă Statele Unite vor ajunge la concluzia că regimul sirian a folosit într-adevăr armele chimice, atunci ne vom afla în faţa ‘unei escaladări flagrante şi scandaloase’ şi există ‘o serie de opţiuni’ pe care echipa preşedintelui Obama din sectorul securităţii le-ar putea lua în calcul în această eventualitate, a adăugat Jennifer Psaki. ‘Suntem conştienţi că resursele noastre sunt limitate, în condiţiile în care nu avem o echipă pe teren, dar cooperăm cu aliaţii noştrii’, a continuat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

În aceeaşi zi, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al ONU, preşedintele francez, Francois Hollande, a vorbit despre ‘folosirea probabilă a armelor chimice’ în Siria.

De asemenea, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a declarat că echipa de experţi trimisă de secretarul general al acestei organizaţii, condusă de doctorul Ake Sellstrom, se află deja în Siria şi a cerut guvernului de la Damasc şi rebelilor să permită să examinarea imediată a locului unde ar fi avut loc presupusele atacuri.

Opoziţia siriană a acuzat trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit arme chimice în atacurile împotriva zonelor controlate de rebeli în apropierea Damascului, avansând cifra de 1.300 de morţi, acuzaţii respinse de regimul sirian.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.