FMI refuză să ajute Egiptul, dar unele ţări arabe sunt dispuse să o facă

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat vineri că ‘nu se întrunesc condiţiile’ pentru reluarea discuţiilor cu Egiptul în vederea acordării unui ajutor financiar, din cauza violenţelor care marchează această ţară de la destituirea preşedintelui Mohamed Morsi, transmite AFP.

‘Suntem pe deplin pregătiţi să sprijinim poporul egiptean în această perioadă de tranziţie, dar deocamdată nu se întrunesc toate condiţiile’, a declarat şefa FMI într-un interviu acordat postului Bloomberg TV.

La sfârşitul anului trecut, instituţia financiară internaţională a încheiat un acord cu guvernul de la Cairo pentru un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, dar înţelegerea nu a mai fost pusă în aplicare din cauza instabilităţii politice din Egipt, situaţie agravată recent de confruntările dintre partizanii fostului preşedinte şi forţele de ordine, soldate cu sute de morţi.

Christine Lagarde a ţinut să precizeze că, pentru reluarea discuţiilor, guvernul de la Cairo trebuie să beneficieze mai întâi de o anumită susţinere şi este nevoie de un anumit grad de stabilitate în ţară, ‘ceea ce deocamdată nu se întâmplă’.

La începutul săptămânii, ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Saoud al-Faycal, a declarat că ţările arabe sunt pregătite să ajute financiar Egiptul pentru a compensa suspendarea ajutorului occidental.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.