Peste 800 de tone de apă minerală şi de izvor, retrase temporar de la comercializare

Peste 800.000 de litri de apă minerală şi de izvor, respectiv 10,6% din cantitatea totală de 7,88 milioane de litri verificată de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu respectau prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor, se arată într-un comunicat remis vineri.

‘În cadrul controlului desfăşurat în perioada 15 iulie-2 august a.c., au fost verificaţi 845 operatori economici (31 producători, 104 distribuitori, 668 magazine şi 42 staţii de distribuţie carburanţi), constatându-se abateri la 471 dintre aceştia privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale (inclusiv apele de izvor). Inspectorii au aplicat 486 de sancţiuni contravenţionale constând în 202 avertismente şi 284 de amenzi însumând 820.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. De asemenea, inspectorii veterinari au oprit temporar de la comercializare circa 830.000 litri apă minerală naturală şi apă de izvor, în valoare de 759.367 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate’, se arată în comunicatul citat.

Principalele abateri constatate de inspectori se referă la faptul că apa minerală era depozitată în afara spaţiului special amenajat, în aer liber, la temperatura mediului ambiant. De asemenea, apa minerală naturală era depozitată contrar indicaţiilor producătorului, direct pe pardoseală şi la o temperatură de peste 35° C etc.

‘Atrag atenţia consumatorilor ca în această perioadă a anului să fie atenţi la condiţiile de depozitare pentru apa pentru consum pe care o achiziţionează, precum şi la înscrisurile de pe etichetă. De asemenea, ţin să atrag atenţia comercianţilor că orice tentative de înşelare a consumatorilor în ceea ce priveşte înscrisurile incorecte, inexacte sau de natură să creeze confuzii cu apele minerale naturale, sau a diferenţei parametrilor între ceea ce se declară şi ceea ce se determină, vor fi aspru pedepsite’, a declarat Bogdan Cristian Nica, preşedintele ANPC’.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.