A murit actriţa de film şi televiziune Julie Harris

Julie Harris, actriţă cunoscută îndeosebi pentru rolurile din „La Est de Eden” şi din serialul „Knots Landing”, a murit sâmbătă la vârsta de 87 de ani, relatează 20minutes.fr.

Actriţa, cu interpretări de mare valoare în spectacole montate pe Broadway, i-a dat replica lui James Dean în „La Est de Eden”, film în care a jucat rolul Abra. Este singura artistă care a câştigat şase Tony Awards, premii teatrale americane, dintre care unul pentru întreaga carieră, în 2002. A fost recompensată şi cu trei Emmy Awards pentru roluri din televiziune.

Cariera ei teatrală a început în 1945, dar s-a făcut cunoscută doar în 1950 cu rolul din „The Member of the Wedding”, piesă montată pe Broadway. A interpretat acelaşi rol în ecranizarea lui Fred Zinnemann, realizată doi ani mai târziu. Pentru această primă experienţă pe marele ecran a fost nominalizată la Oscar la categoria cea mai bună actriţă, alături de Bette Davis, Joan Crewford şi laureata Shirley Booth.

Printre performanţele ei teatrale se numără rolul Jeanne d’Arc în „The Lark” (1956), cel al soţiei lui Abraham Lincoln, Mary Todd Lincoln, din „The Last of Mrs Lincoln” (1973) şi al lui Emily Dickinson în „The Belle of Amherst” (1977).

În afară de „La Est de Eden” (regizat de Elia Kazan în 1955), filmografia ei cuprinde circa 30 de lungmetraje printre care „Hamlet” (1964, rolul Ofelia) şi „Gorrillas in the Mist” (1988).(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.