Angela Merkel: Ştergerea unei părţi din datoria Greciei ar putea avea un „efect de domino” în zona euro

Cancelarul federal german Angela Merkel este de părere că, în situaţia în care creditorii internaţionali ar accepta o a doua ştergere parţială a datoriei de stat a Greciei, acest lucru ar înrăutăţi situaţia din zona euro.

‘Atenţionez în mod insistent în legătură cu ştergerea datoriilor Greciei’, a declarat Merkel într-un interviu acordat revistei Focus, fragmente din care au fost date publicităţii duminică, informează Itar-Tass.

Potrivit lui Merkel, o nouă ştergere parţială a datoriilor Greciei ‘ar provoca un efect de domino’, care ar constitui cauza unei neîncrederi crescânde în zona euro. Ca urmare a acestui lucru, ‘deschiderea investitorilor privaţi pentru investiţii ar tinde din nou spre zero’, a atenţionat cancelarul federal al Germaniei.

După cum a anunţat, într-un interviu acordat ediţiei duminicale Welt am Sonntag, comisarul european pentru energie Gunter Oettinger, Greciei ar putea să-i fie alocat ‘un mic ajutor’, de cel puţin 10 miliarde de euro. Mijloacele din acest al treilea pachet de ajutor ar putea fi transferate treptat spre Atena în perioada 2014-2016. ‘După cum s-a estimat anterior, vom discuta acest lucru în 2014’, a spus Oettinger.

La rândul său, germanul Jorg Asmussen, membru al consiliului administrativ al Băncii Centrale Europene /BCE/, este de părere că speculaţiile pe tema reducerii datoriilor Greciei are efect de distragere de la subiect şi nu contribuie la ameliorarea situaţiei din zona euro. ‘Asemenea discuţii distrag atenţia /Atenei/ de la ce trebuie făcut pentru consolidarea bugetului şi creşterii economice în cadrul programului în vigoare’, a spus Asmussen.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.