Cât de greu este să învăţăm engleza?

„Am înţeles dintotdeauna că limba engleză este o limbă foarte uşor de învăţat, deoarece îi lipsesc multe dintre caracteristicile care fac ca alte limbi să fie dificile. Cu toate acestea, un prieten mi-a spus că limba engleză est considerată una dintre cele mai grele limbi, deoarece conţine foarte multe cuvinte care sunt pronunţate la fel, dar au sensuri diferite”.

Dacă limba engleză este considerată uşoară sau grea, acest lucru depinde în cea mai mare parte de limba maternă a celui care o învaţă. Pentru un vorbitor nativ de germană sau olandeză – două limbi germanice din care face parte şi limba engleză – engleza va fi relativ simplă de a fi învăţată. Alţii, a căror limbă maternă este chineza sau rusa, vor găsi engleza mult mai grea.

Acest lucru este general valabil pentru toate limbile din lume. Dacă înveţi o limbă nouă apropiată geografic sau care face parte din aceeşi origine cu limba maternă, vor exista mai puţine surprize neplăcute la nivel de orice sunet, cuvânt sau propoziţie.

Se poate, totuşi, să spunem că o limbă este mai grea decât o alta, la modul abstract? Vorbitorii de limbă engleză se raportează mereu la o limbă cum ar fi greaca sau latina antică, când spun că o limbă este mai grea decât alta.  Un  verb din engleză are maxim cinci forme care se folosesc, şi aici ne referim la toate timpurile unui verb, comparativ cu spaniola sau alte limbi latine unde verbul capătă zeci de forme, aşadar la conjugarea verbelor, engleza poate fi considerată o limbă uşoară.

Un substantiv în limba engleză are de obicei, doar două forme (singular şi plural), în timp ce substantivul grecesc sau rusesc ia numeroase forme în funcţie de gen, număr, caz.

Şi totuşi, unde sunt cele mai grele limbi care se găsesc în lume? Este şi limba engleză considerată a fi una dintre ele? Un studiu realizat de Gary Lupyan şi Rick Dale în anul 2010, a constatat că totul constă în inflexiune, adică în schimbarea tonului, a accentului în vorbire. Limbile răspândite pot fi considerate limbi uşoare, căci ele sunt vorbite de un număr mare de oameni.

Limba română este o limbă grea – această afirmaţie o spun inclusiv românii care se pierd în declinări, conjugări şi alternanţe fonetice. Însă, un studiu mai nou, a realizat că limba română este o limbă uşoară pentru vorbitorii de limbă engleză, dacă ar fi să ne luăm după felul în care Institutul de Lingvistică al Departamentului de Apărare al SUA cataloghează limbile pământului.

Potrivit americanilor, româna intră în categoria celor mai uşoare limbi, alături de spaniolă, italiană, franceză, portugheză, afrikaans, daneză, norvegiană, suedeză şi limba swahili, vorbită în Tanzania şi Kenya, iar un vorbitor nativ de engleză are nevoie de 26 de săptămâni pentru a învăţa oricare dintre aceste limbi.

Un alt studiu realizat de către o societate care se ocupă cu prelucrarea limbajului a încercat să stabilească care limbi sunt nu grele, ci „ciudate”. Aceştia au folosit o resursă numită Atlasul Mondial Structurilor Lingvistice (WALS) şi au încercat să stabilească care limbi folosesc cel mai mare număr de caracteristici neobişnuite, fapt pentru care limbile depistate de ei din punctul acesta de vedere au fost considerate a fi „ciudate”. e această listă, limbile non-europene au dominat.

Până la urmă, care sunt cele mai grele sau cele mai uşoare limbi străine nu se poate stabili, totul este relativ. Cert este că engleza este nu numai cea mai predată limbă străină din şcoli, dar şi o limbă folosită în aproape toate colţurile lumii.

Traducere: Ecaterina Pop

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.