Între 15.000 şi 20.000 de romi trăiesc în Franţa, majoritatea provenind din România şi Bulgaria

Între 15.000 şi 20.000 de romi trăiesc în Franţa în locuinţe improvizate sau pe străzi, majoritatea provenind din Bulgaria şi România. Ei sunt concentraţi în cinci departamente din regiunea pariziană şi în jurul oraşelor Lille, Marsilia, Lyon, Nantes, Toulouse, Nisa, Strasbourg, Montpellier şi Grenoble, potrivit unui raport al Inspectoratului general al administraţiei (IGA), citat sâmbătă de site-ul www.midilibre.fr.

Cetăţeni români sau bulgari în marea lor majoritate, migranţi din motive economice sau pentru a fugi de discriminări, ei sunt supuşi până la 1 ianuarie 2014 unor restricţii de angajare pe piaţa muncii. O parte dintre ei provin din ţări din afara UE, precum Serbia, Bosnia sau Republica Moldova.

Romii reprezintă cea mai mare şi cea mai săracă minoritate etnică din Europa. Sedentari, sărăcia îi obligă să trăiască pe străzi sau în locuinţe improvizate la periferii. Ei nu trebuie confundaţi cu nomazii de naţionalitate franceză, pentru care municipalităţile trebuie să amenajeze spaţii speciale. scrie site-ul citat.

Apelativul „rom” se referă la originea etnică, administraţia nu îl utilizează şi vorbeşte doar de cetăţeni români şi bulgari care trăiesc în tabere ilegale sau în structuri de inserţie specializate.

Cele mai mari bidonville-uri, unde municipalităţile nu acordă întotdeauna acces la apă sau pentru colectarea gunoiului, au cele mai multe probleme sanitare, de salubritate şi securitate, conform IGA. Poliţia consideră că cele mai multe sunt focare de delincvenţă (furt, prostituţie, furt de cupru etc.), sub controlul unor bande conduse din România sau Bulgaria. Bindonville-urile sunt evacuate în mod regulat, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti sau ca urmare a unei urgenţe de securitate, iar barăcile sunt distruse.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.