Un film georgian a obţinut premiul Festivalului de Film de la Sarajevo

O peliculă georgiană a obţinut sâmbătă premiul pentru cel mai bun film, Inima Sarajevo, la a 19-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo /SFF/, informează agenţiile Xinhua şi France Presse.

„In Bloom” /”În floare”/, regizat de Nana Ekvtimişvili şi Simon Grob, este povestea a două fete în anii 1990, când Georgia era confruntată cu războiul şi violenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Lika Babluani şi Mariam Bokeria, care au jucat în film, au fost premiate ca cele mai bune actriţe. Actorul sârb Bogdan Diklic a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul său din „Obrana i Zastita” /”Apărare şi protecţie civilă”/, al regizorului croat Bobo Jelcic. Acest film a obţinut la rândul său premiul special al juriului festivalului prezidat de cineastul bosniac Danis Tanovic.

SFF a anunţat de asemenea premii pentru film de scurt metraj, documentar, drepturile omului şi o menţiune specială a juriului.

Directorul SFF Mirsad Purivatra a înmânat o Inimă de Onoare a Sarajevo lui Robert Olli, director executiv al Eurimages, fondul de sprijin al Consiliului Europei pentru cinematografia europeană.

SFF, care a început la 16 august, a prezentat peste 240 de filme în 12 selecţii. Festivalul s-a închis sâmbătă după ceremonia de premiere.

SFF a început în 1995, creat ca un act de rezistenţă în timpul conflictului intercomunitar din Bosnia /1992-95/, când capitala bosniacă era asediată. El a crescut, devenind cea mai mare şi mai bine organizată reuniune de film din regiunea Balcanilor, notează Xinhua.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.