EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Andrei Muraru: Pacepa s-a pus la dispoziţia IICCMER, însă are rezerve faţă de o vizită în România

0

Generalul (r) Ion Mihai Pacepa se alătură efortului de investigare a crimelor comunismului şi se pune la dispoziţia Institutului pentru aflarea de noi date despre abuzurile politice din acea perioadă, susţine preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, într-un interviu acordat AGERPRES.

„Am primit un răspuns de la Ion Pacepa în urmă cu o săptămână, în care salută iniţiativa IICCMER şi mulţumeşte pentru invitaţie. A exprimat însă rezerve faţă de o eventuală vizită în România”, a declarat Andrei Muraru.

El a precizat că invitaţia făcută generalului Pacepa a fost făcută exact la 35 de ani de la condamnarea sa la moarte de către Tribunalul Suprem al RSR, iar iniţiativa de a susţine o serie de conferinţe în mediul academic a venit într-un moment simbolic pentru despărţirea definitivă a lui Pacepa de regimul totalitar comunist.

„După cum ştiţi, în 1999, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a anulat sentinţa de condamnare la moarte. Rolul acestui demers nu este altul decât acela de a afla cât mai multe informaţii despre activitatea criminală a regimului totalitar, de care generalul Pacepa s-a despărţit atât de răsunător. Niciodată nu cred că e tardiv ori nepotrivit pentru aflarea unor răspunsuri la întrebări care s-au pus în ultimele două decenii. Noi recunoaştem rolul său major în demascarea acţiunilor criminale ale Securităţii, iar un martor devenit personaj istoric este cu atât mai important în efortul de clarificare”, a spus Andrei Muraru.

El a explicat faptul că scopul IICCMER nu este de a discuta despre Pacepa în termenii de „erou” sau „demon”, ci de a cerceta cu rigoare ştiinţifică crimele şi abuzurile politice comise de regimul comunist.

„Istoria recentă este un teren încă prea puţin explorat. Orice informaţie, orice detaliu, orice argument care poate clarifica aspecte din întunecata istorie a poliţiei politice comuniste este salutar. Există amănunte şi nume care nu s-au rostit până acum, iar o eventuală discuţie ca demers investigativ în scopul aflării adevărului este necesară. Dialogul cu Pacepa poate avea şi rolul de a delimita tentativele recente de reabilitare a dictaturii ceauşiste de momentul 1978”, a adăugat preşedintele executiv al IICCMER.

El mai spune că au mai existat interviuri cu Pacepa, însă cercetătorii de la Institut care se ocupă de istoria Securităţii au „întrebări-cheie” tocmai pentru că au expertiza necesară, iar în contextul discuţiei despre crimele comunismului, Pacepa poate oferi date noi.

„De pildă, ştim cu certitudine că unii dintre cei care au pus la cale atentate împotriva opozanţilor din străinătate se mai află astăzi în viaţă. De asemenea, avem o listă cu persoane care au făcut parte din serviciile secrete comuniste şi care trăiesc. Vom încerca să luăm legătura cu cei vor să vorbească. Sigur, din multe puncte de vedere, Pacepa e un caz aparte, pe care l-am tratat ca atare”, a explicat Andrei Muraru.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.