Băsescu: Şomajul este în creştere; relansarea investiţiilor trebuie să fie o prioritate a Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, 26 august, că relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului, trăgând totodată un semnal de alarmă cu privire la faptul că şomajul este în creştere.

„Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii”, a spus Băsescu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

În context, el a punctat faptul că investiţiile străine pe primele şase luni ale anului au scăzut cu aproape 20%.

„Dacă n-au timp să meargă în ţară, datorită conducerii ţării prin televiziuni – trebuie să stea în studiouri, că acolo pare a fi locul lor de muncă -, vreau să le dau câteva informaţii grave. Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Aş vrea să vă dau câteva cifre. Când acest Guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul în România, conform ESA, era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creşterea economică generată de exporturi, de la Dacia, de la Ford sau de la alte companii, nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat”, a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, şomajul pe luna iulie ar putea atinge 8%, motiv pentru care crearea de locuri de muncă este esenţială.

„În luna iunie şomajul pe măsurători ESA era 7,6, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce – îmi permit să anticipez – ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8%, undeva între 7,95 – 8,5%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială”, a subliniat preşedintele.

În context, preşedintele a amintit faptul că la ultima reuniune a Consiliului European au fost stabilite câteva măsuri care vizau reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Cu această ocazie s-au alocat şase miliarde de euro, care trebuie să fie cheltuiţi în intervalul 2014-2015, deci în 24 de luni, bani destinaţi reducerii şomajului în rândul tinerilor. Mai mult decât atât, Comisia Europeană a primit sarcina ca banii necheltuiţi din alte programe, adică două miliarde, să fie alocaţi aceluiaşi program destinat reducerii şomajului în rândul tinerilor. Deci, sunt şase plus două miliarde, opt miliarde de euro care trebuie cheltuite în intervalul 2014-2015. Asta înseamnă că la ora asta Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite, gata să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2014”, a completat Băsescu.

El a amintit că pentru combaterea şomajului, tot la ultimul Consiliu European s-a stabilit lansarea programului ‘Locuri de muncă pentru tineri’, finanţat de Banca Europeană de Investiţii.

„Este, cred eu, o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă în folosul oamenilor şi al rezolvării problemelor lor cu emisiuni televizate şi emisiuni de imagine, dar îi atenţionez că ne apropiem de 8% nivel al şomajului. Nici în perioada crizei România nu a avut acest nivel de şomaj, în timpul Guvernului Boc, 2009 – 2010 – 2011. Iar nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfârşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele îi face să nu dea atenţie problemelor importante ale ţării, problemelor oamenilor”, a arătat şeful statului.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.