Finanţarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni este asigurată, conform premierului Ponta

Premierul Victor Ponta a afirmat, în Republica Moldova, că finanţarea gazoductului Iaşi-Ungheni, a cărui construcţie a început marţi şi în partea stângă a Prutului, este asigurată integral.

„Banii sunt deja pentru acest gazoduct pentru ambele părţi ale Prutului. Vreau însă să spun încă o dată că nu e doar contribuţia bugetului României – sigur, în mare parte este din bugetul României – dar este şi o contribuţie importantă din bugetul Uniunii Europene, contribuţie deja aprobată. (…) Deci pentru gazoduct banii sunt. Aţi văzut că firma care a câştigat (licitaţia – n.r.) are încredere că primeşte banii, iar eu am încredere că ei termină în decembrie, cum au zis”, a afirmat Victor Ponta.

Referindu-se la următoarele etape ale proiectului – a II-a şi a III-a – Ponta a spus că ministrul Energiei din România a demarat deja un proiect, finanţat de asemenea din fonduri UE şi din bugetul României.

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi – Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate marţi în partea stângă a Prutului, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova urmează să construiască o magistrală Ungheni-Străşeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iaşi-Ungheni şi asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.

Chişinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preţ mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preţ este de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Construcţia gazoductului reversibil Iaşi-Ungheni a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010.

La 17 iulie 2012, fostul premier Vlad Filat şi omologul său român Victor Ponta au semnat o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, inclusiv realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.