Peste 3.700 tone de peşte, capturate din bazinele acvatice naturale aflate în perimetrul RBDD în 2012

Captura de peşte din bazinele acvatice naturale acvatice situate în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării /RBDD/ a fost, în 2012, de 3.733,7 tone, din care cea mai mare parte a fost utilizată în scop comercial, potrivit datelor publicate de către specialiştii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare ‘Delta Dunării’ /INCDDD/ Tulcea într-un Raport de specialitate.

Conform Raportului privind starea mediului în RBDD pe anul 2012 pentru gestionarea durabilă a resurselor acvatice vii din perimetrul rezervaţiei, specialiştii INCDDD Tulcea au estimat captura durabilă admisibilă din bazinele acvatice naturale situate în perimetrul rezervaţiei, domeniul public de interes naţional, pentru anul 2012, la 3733,4 tone, din care peste 2.000 de tone au fost destinate valorificării în scop comercial, o mie de tone acordate populaţiei, iar captura de peşte acordată pescuitului sportiv s-a situat la 700 de tone.

În ceea ce priveşte autorizaţiile de pescuit, anul trecut, au fost acordate 1.142 astfel de documente pescarilor individuali, inclusiv unei societăţi comerciale care deţine contract de concesiune privind valorificarea resurselor piscicole din zonele Braţ Chilia km 40-0 şi Complex Matiţa-Merhei.

Din datele raportate pe 2012, cotele de captură au fost stabilite pe zone de valorificare şi pe specii în baza studiului de evaluare a potenţialului piscicol (cota de captură durabilă admisibilă).

Astfel, în cursul anului trecut, s-au capturat 2.226,5 tone faţă de 2.033,4 tone (cota de captură plafon alocată), în proporţie de 109,5%, din care speciile preponderente au fost: caras (879,3 tone), plătică (223,3 tone), babuşcă (154,9 tone), somn (86,4 tone) şi şalău (89,1 tone).

Din categoria speciilor marine cu valoare pentru comercializare, predomină speciile: chefal, stavrid, calcan, peşte marin mărunt, etc.

Pescarii autorizaţi activează individual, în calitate de persoane fizice autorizate, în asociaţii familiale sau în organizaţii/asociaţii de pescari, legal constituite.

Accesul la resursele acvatice vii în vederea practicării pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale situate în perimetrul rezervaţiei, domeniul public de interes naţional, se atribuie de către administratorul resursei persoanelor fizice sau juridice în condiţiile prevederilor Legii 82/1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.