EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Războiul dintre Iran şi Irak: În pofida armelor chimice, Washingtonul îi furniza informaţii secrete Bagdadului

0

Statele Unite ale Americii (SUA) i-au furnizat informaţii secrete Irakului în legătură cu pregătirile ofensivelor iraniene în timpul războiului din anii ’80 ai secolului trecut, ştiind sigur că Bagdadul va răspunde la ele prin atacuri cu arma chimică, potrivit dezvăluirilor făcute luni de revista Foreign Policy, citată de AFP.

Sprijinindu-se pe documente declasificate ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA şi pe mărturii ale unor foşti responsabili, Foreign Policy afirmă, pe site-ul său de Internet, că Washingtonul ştia din 1983 că Saddam Hussein nu va ezita să recurgă la bombardamente cu gaz sarin sau cu gaz tabun împotriva trupelor iraniene.

”Pe măsură ce atacurile irakiene continuau şi se intensificau, şansele creşteau ca forţele iraniene să pună mâna pe un obuz cu marcaje irakiene şi care conţineau gaz muştar”, a afirmat CIA într-un document din noiembrie 1983.

La sfârşitul lui 1987, pe baza unor imagini din satelit, SUA au descoperit că Iranul concentrează forţe importante la est de Basra (sudul Irakului), în vederea ofensivei lor de primăvară. Imaginile arătau, de asemenea, că iranienii au identificat o breşă în dispozitivul irakian în care ei puteau să pătrundă.

Raportul respectiv, intitulat ”La porţile Basrei”, a fost arătat preşedintelui Ronald Reagan, care scria atunci o notă în care el afirma că ”o victorie iraniană este inacceptabilă”, relatează Foreign Policy.

Prin urmare, SUA iau decizia de a informa Bagdadul şi de a-i ajuta pe irakieni cu informaţii secrete despre centrele logistice şi de apărare antiaeriene iraniene.

Trupele lui Saddam Hussein au înăbuşit în faşă proiectul de atac iranian lansând în aprilie 1988 o vastă ofensivă, susţinută cu bombardamente chimice, asupra peninsulei Fao.

Au fost utilizaţi în patru rânduri agenţi chimici, omorând de fiecare dată între ”sute şi mii” de iranieni ”, potrivit CIA.

”Irakienii nu ne-au spus niciodată că intenţionează să folosească gaze neurotoxice. Nu trebuiau s-o facă, ştiau deja”, a explicat pentru Foreign Policy ataşatul militar american la Bagdad în acea vreme, Rick Francona.

Tot în acea epocă, în martie 1988, Saddam Hussein folosea, încă în toată impunitatea, agenţi chimici împotriva satului kurd Halabja, provocând 5.000 de morţi.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.