Tipul de personalitate care aduce succes şi fericire

Ce fel de om eşti? Unul care vede partea plină a paharului sau, din contră, vezi paharul pe jumătate gol? După cum se pare, unii dintre oamenii pot fi şi una şi alta. Aşa-numiţii optimişti realişti combină perspectiva pozitivă a optimismului cu viziunea lipsită de iluzii a pesimiştilor, spune o nouă cercetare, iar aceasta duce la un lucru extrem de bun, căci combinând cele două se obţine succesul şi fericirea.

 Aceşti optimişti realişti pot obţine ce este mai bun din ambele lumi, deoarece cu realismul lor funcţionează mai bine la locul de muncă, dar sunt împotmoliţi de nefericire, spune Sophia Chou, cercetător în psihologia organizaţională de la Universitatea din Taiwan. Ea şi-a prezentat concluziile studiului său la începutul acestei luni.

 

  • Optimiştii şi pesimiştii

 Cercetările anterioare au demonstrat că optimiştii pun valoare pe gândurile care îi fac să se simtă bine cu ei înşişi, în timp ce pesimiştii au o viziune mai veridică asupra lor. Lipsa de iluzii poate fi dăunătoare persoanelor pesimiste, deoarece tind să fie predispuşi la depresie în acest fel, spune Chou.

Persoanele optimiste trăiesc mai mult şi au o stare de sănătate generală mai bună.

După ce a lucrat mai mulţi ani în mediul afacerilor, Sophia Chou a observat că în jurul ei erau oameni optimişti şi realişti, în acelaşi timp, iar acest lucru îi ajuta să aibă succes în afaceri. Aceasta a determinat-o să descopere personalităţile cu ajutorul chestionarelor, făcând un studiu pe 200 de absolvenţi de colegii şi universităţi din Taiwan. Astfel, ea a vrut să afle în ce măsură aceşti studenţi aveau iluzii pozitive şi dacă erau motivaţi de realitate ori de auto-apreciere.

 

  • Viziunea realistă

 Sophia Chou a sortat optimiştii în două tabere: realişti şi idealişti. Optimiştii realişti tind să ţină seama de realitate, de acurateaţea evaluării situaţiei reale, în timp ce optimiştii idealişti tind să se auto-aprecieze.

Interesant a fost şi faptul că că optimiştii realişti aveau, în medie, rezultate şcolare mai bune decât cei idealişti, probabil pentru că nu se amăgeau cu iluzia că sunt în stare să aibă rezultate bune şi fără să înveţe.

 

  •  Autocontrolul

 Din punct de vedere al autocontrolului, în urma acestui studiu s-a constatat că optimiştii realişti au mai mult autocontrol şi o capacitate mai mare de control în ceea ce priveşte relaţiile interpersonale.

De fiecare dată când se confruntă cu o problemă sau cu o provocare, aceştia nu vor spune „Nu am de ales şi acesta este singurul lucru pe care îl pot face”. Din contră, vor fi creativi, vor avea un plan A sau B sau chiar C.

Acest lucru le permite să rămână veseli şi optimişti pe viitor, chiar dacă ei recunosc provocările prezentului.

Aşadar, tipul optimistului realist şi cel al optimistului idealist pot fi de fapt două tipuri de personalitate foarte diferite, însă combinate rezultă tipul de  personalitate care în zilele noastre aduc succes şi fericire.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.