Valea Zimbrilor – proiectul de repopulare a Carpaţilor cu zimbri

0

În anul 2008, în cadrul unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, în comuna Valea Buzăului, din judeţul Braşov, avea să ia naştere o rezervaţie de zimbri. Zona, de o frumuseţe aparte şi cu un potenţial turistic mare, se confrunta în ultima vreme cu probleme foarte mari sub aspect economic. Aşa a luat naştere Valea Zimbrilor, locul unde aceste animale pe cale de dispariţie se simt la ele acasă. Este cea de-a patra rezervaţie de zimbri din ţară. Dacă planul autorităţilor va funcţiona aşa cum este pus pe hârtie, pe viitor aceste animale rare vor repopula Munţii Carpaţi.

Ecaterina Pop

 

  • A patra rezervaţie de zimbri din România

 Rezervaţia de zimbri se află în satul Acriş, comuna Valea Buzăului, judeţul Braşov. Pentru a putea ajunge acolo, se merge pe drumul naţional DN 10, de la Braşov până la Întorsura Buzăului, iar de aici încă 5 kilometri pe DJ 103A, către Vama Buzăului. La ieşirea din satul Acriş, pe partea stângă, se află frumoasa rezervaţie.

Valea Zimbrilor a fost inaugurată în anul 2008, având o suprafaţă de 100 de hectare, dintre care 80 de pădure. Acest teren a fost pus la dispoziţie de către primăriile comunelor Vama Buzăului şi Prejmer şi face parte din proiectul pentru Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov. Şi nu doar primăriile au contribuit la realizarea rezervaţiei, dar şi sătenii au răspuns afirmativ la această iniţiativă şi au pus mână de la mână şi şi-au donat o parte din terenurile lor pentru a pune la dispoziţia zimbrilor un mediu propice în care să se dezvolte.

Iniţial, proiectul fusese gândit diferit, în sensul că zimbrii trebuiau cumpăraţi. Dar, din fericire, nişte oameni generoşi din străinătate, în frunte cu preşedinta Organizaţiei Europene a Zimbrilor, Wanda Oleg, au donat rezervaţiei de la noi cinci exemplare de zimbri aduşi din Austria, Elveţia şi Italia.

Numărul zimbrilor a crescut la 22 în prezent. Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani. Proiectul Rezervaţiei „Valea Zimbrilor” se află încă la început, însă marea dorinţă a iniţiatorilor este de a mări numărul zimbrilor, astfel încât această specie rară să ajungă să poată repopula Munţii Carpaţi, aşa cum ar trebui în mod natural să fie.

Ideea acestui proiect a venit întrucât comuna Vama Buzăului este una din cele mai frumoase localităţi ale judeţului, situată într-una dintre cele mai pitoreşti zone. Este la fel de frumoasă ca Poiana Mărului sau Bran, dar mai sălbatică şi mai liniştită. Aşadar, din toate punctele de vedere, era locul ideal pentru a dezvolta în zonă o rezervaţie de zimbri, un loc în care aceste animale pe cale de dispariţie să se simtă în mediul lor şi, astfel, să se poată înmulţi.

 

  •  Brandul comunei Vama Buzăului

Totodată, acest proiect a fost gândit să ajute comuna să se dezvolte din punct de vedere economic, căci se confrunta cu probleme, deşi localitatea se află într-o zonă deosebit de frumoasă şi pitorească. Rezervaţia „Valea Zimbrilor” s-a născut din ideea de a fi principalul punct de atracţie turistică şi viitorul brand al comunei, viitoarea identitate a zonei Vama Buzăului.

Zimbrul este un animal pe cale de dispariţie şi ca specie se află în atenţia Comisiei Europene de foarte mult timp, deoarece, după primul război mondial dispăruse din tot arealul european, vânaţi fiind de braconieri. În anul 1927, în toată lumea mai existau doar 50 de exemplare de zimbri, toţi trăind doar în grădini zoologice. Din cauza vânatului excesiv şi nu numai, această specie, care altădată apărea chiar pe stema Moldovei, a dispărut definitiv din România.

În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea. În estul Europei, ultimul zimbru a fost ucis în 1927, în Caucaz. În ţara noastră nu au mai existat zimbri timp de 168 de ani. Ultimul exemplar din Moldova a fost ucis în 1762, iar cel din Transilvania, în 1790. Şansa acestei specii a apărut în 1951, când a fost reintrodus, în sălbăticie, în Polonia, Belarus, Lituania, Ucraina, Rusia şi Kârgâzstan. La noi în ţară, câteva exemplare de zimbri au fost aduse din Polonia, în anul 1958, la rezervaţia de la Haţeg.

Valea Zimbrilor poate fi vizitată zilnic şi nu se percepe nicio taxă de intrare. Zona în care se află este de o frumuseţe aparte, în care zimbrii completează perfect o imagine care merită descoperită.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.