Ciuma bubonică: Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan

Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan după ce un băiat a murit săptămâna trecută de ciumă bubonică, boală extrem de contagioasă, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii din fosta republică sovietică din Asia Centrală, preluat de AFP.

„În total, 160 de persoane au fost în contact” cu băiatul contaminat, Timerbek Isakunov, care a murit joia trecută în districtul Ak-Souou (estul ţării) din apropierea lacului Isyk-Kul, destinaţie pentru mulţi turişti, a declarat ministerul într-un comunicat. „Toate sunt sub supraveghere medicală” şi iau antibiotice, se arată în comunicat, care precizează că starea sănătăţii lor este „satisfăcătoare”.

Au mai fost spitalizate patru persoane cu febră, una din simptomele ciumei, care nu au fost în contact cu băiatul decedat. Marţi, o femeie şi doi copii au venit la spital cu febră şi ganglioni umflaţi la gât şi la subraţ, alt simptom al ciumei bubonice, informează o sursă din guvernul de la Bişkek. Ministerul Sănătăţii a asigurat miercuri că rezultatele preliminare ale analizelor celor trei pacienţi au fost „negative”.

Tânărul Isakunov, 15 ani, cioban într-un mic sat de munte nu departe de graniţa cu China şi Kazahstan, a murit joia trecută la un spital local. Potrivit Ministerului Sănătăţii, băiatul a murit de ciumă bubonică, pe care a contractat-o de la purici. Aceştia sunt adesea purtători de ciumă bubonică după ce muşcă un şobolan sau un alt rozător infectat şi pot transmite boala oamenilor.

Ultimul caz de ciumă bubonică din Kârgâzstan a fost înregistrat acum 30 de ani. În secolul al XIV-lea, o epidemie de ciumă bubonică, numită „ciuma neagră”, a făcut zeci de milioane de victime în Europa, aminteşte AFP.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.