EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Criza îi determină pe italieni să devină parteneri fideli

Asemeni unei persoane antipatice care le strică tuturor dispoziţia, criza economică schimbă vertiginos moravurile italienilor, notează corespondenta în Italia a publicaţiei americane The Daily Beast.

În primul rând, pentru a-şi ajuta familia pe vremuri de criză, multe femei au fost nevoite să-şi găsească un loc de muncă şi acum stau toată vara în oraş şi nu în natură împreună cu copiii lor, nelăsându-şi soţii să se distreze liniştiţi cu amantele lor.

În al doilea rând, nu fiecare îşi poate permite risipa de a cheltui pe aventuri. Soţilor şi soţiilor infidele le este din ce în ce mai greu să ascundă cheltuielile neplanificate pe care le presupun oferirea de cadouri surprinzătoare, de cine romantice şi achitarea camerelor de hotel. În plus, premierul italian Mario Monti a implementat din nou impozitul pe o a doua proprietate, anulat cândva de Berlusconi: din ce în ce mai mulţi italieni iubăreţi sunt nevoiţi să renunţe la ‘cuibuşoarele de nebunii’.

Potrivit psihologului italian Florinda Brucooleri, ‘din cauza problemelor economice, infidelitatea faţă de partener provoacă acum cel puţin tot atâta stres ca şi căsătoria însăşi’, în pofida faptului că pentru mulţi italieni ‘a călca strâmb’ a fost întotdeauna un lucru la ordinea zilei. ‘Acolo unde sunt doi, este şi al treilea’, spune un proverb italian, făcând aluzie la faptul că fiecare cuplu are un al treilea partener.

Dacă este să se dea crezare rezultatelor studiului realizat de ‘World Atlas of Sex’, în ceea ce priveşte numărul de infidelităţi italienii nu-şi au egal. Ei sunt urmaţi de francezi, apoi de spanioli. Este posibil ca de vină să fie lăudăroşenia sud-europenilor, însă informaţii mai exacte pot fi obţinute în sălile de judecată, unde au loc audierile pentru cazurile de divorţ.

Potrivit Asociaţiei avocaţilor italieni specializaţi în divorţuri, 55% dintre italieni şi 42% dintre italience îşi înşeală partenerii de viaţă. Mai mult, 7% dintre bărbaţii căsătoriţi şi 5% dintre femeile căsătorite şi-au înşelat consorţii cu parteneri de acelaşi sex.

Cu toate acestea, chiar şi atunci când se află despre infidelitate, lucrurile nu se încheie întotdeauna cu un divorţ. ‘În Italia, infidelitatea nu mai pare ceva tragic. Doar 40% dintre cupluri divorţează din cauza infidelităţii’, afirmă avocatul Gian Ettore Gassani. ‘Este timpul să recunoaştem adevărul: cine-şi poate permită să trăiască de unul singur în vremurile actuale?’, conchide Gassani.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata