Dmitri Rogozin: Occidentul acţionează în lumea musulmană ”ca o maimuţă cu o grenadă”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat marţi Occidentul că acţionează ”ca o maimuţă cu o grenadă” în lumea musulmană, în timp ce Statele Unite ale Americii /SUA/ şi mai multe capitale europene intenţionează o intervenţie în Siria, relatează AFP.

”Occidentul se comportă cu lumea musulmană ca o maimuţă cu o grenadă”, a scris pe contul său de Twitter Dmitri Rogozin, însărcinat cu complexul militaro-industrial.

Rusia, aliat puternic şi fidel al regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a avertizat deja marţi că o intervenţie militară va avea consecinţe ”catastrofale” pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Mai multe capitale occidentale conduse de SUA au în vedere o acţiune militară împotriva regimului sirian ca răspuns la un presupus atac chimic comis în apropiere de Damasc şi care s-ar fi soldat cu mai multe sute de morţi.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a deplâns luni ”consecinţele grave” ale precedentelor intervenţii occidentale în regiune, menţionând Libia, unde guvernul ”nu controlează majoritatea teritoriului”, şi Irakul, ”unde zeci de persoane mor zilnic în atentate sângeroase”.

Rusia s-a opus ferm în 2003 intervenţiei în Irak, unde Washingtonul şi Londra au întreprins operaţiunea militară care a permis înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein. Acuzaţiile despre armele irakiene de distrugere în masă, fluturate pentru a justifica intervenţia, au fost atacate de atunci de multe ori.

În 2011, Rusia i-a lăsat pe occidentali să acţioneze în Libia, abţinându-se de la veto împotriva unei rezoluţii la ONU. Dar Moscova şi-a exprimat indignarea când rezoluţia privind zona de excludere aeriană a fost utilizată pentru a justifica bombardarea poziţiilor militare ale lui Muammar Gaddafi, un aliat al Rusiei din epoca sovietică.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.