Poiana Narciselor, cea mai mare rezervaţie naturală de narcise din Europa

La 60 de kilometri distanţă de Braşov, se întinde o pajişte mare, pe care cresc în fiecare an minunatele narcise. Puţine flori au un parfum atât de senzual şi pronunţat ca al narciselor. Natura şi-a desăvârşit creaţia în satul braşovean Vad, în Poiana Narciselor. Zona este arie protejată de interes naţional, iar culesul frumoaselor narcise este interzis prin lege. În fiecare an, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aici se organizează Festivalul Narciselor, un festival de etnologie şi folclor şi o mare sărbătoare a sătenilor.

Ecaterina Pop

 

 • Narcise protejate prin lege

 Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului, cunoscută cel mai adesea sub numele de Poiana Narciselor sau Poiana Vadului, cum îi spun localnicii, este cea mai mare rezervaţie naturală de profil din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 400 de hectare.

O minunăţie a naturii am putea spune, un loc de o frumuseţe aparte, în care natura ne-a dăruit puritatea acestei flori gingaşe. Rezervaţia se află la marginea satului Vad, comuna Şercaia, judeţul Braşov.

Citeste si:  O complexă problemă de matematică rezolvată de albine

Dumbrava Vadului este situată în partea central-vestică a judeţului Braşov, la 3 kilometri spre sud-vest de satul Vad şi este străbătută de drumul comunal DC65 (şosea asfaltată). Drumul care duce spre Poiana Narciselor este DN1, de la Braşov către Făgăraş. Ajunşi în comuna Şercaia, de care aparţine satul Vad, se desprinde şoseaua către Râşnov-Predeal. Urmaţi acest drum până în satul Vad, iar de acolo pe un  drum local de 3 kilometri veţi ajunge la splendida rezervaţie naturală cu narcise.

Acest loc magnific acoperit cu pădure de stejar găzduieşte pe cele 400 de hectare ale sale poieni de flori care îţi iau privirea, narcise protejate prin lege. Narcise cât vezi cu ochii, lăsate să crească liber în toată splendoarea lor. Fiind rezervaţie naturală, însă, nu ai voie să le culegi.

Citeste si:  Crizele din 2008 şi 2011: scenarii identice?

Termenul de narcisă vine de la mitul frumosului tânăr Narcis din mitologia greacă, care s-ar fi îndrăgostit de chipul său. Legenda spune că floarea a apărut la moartea sa, chiar pe mormântul său.

 

 • Coprinele de la Vad

 Creşterea narciselor a fost favorizată în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaştină şi umbre slabe ale arborilor. Milioane de narcise înfloresc, în special în luna mai a fiecărui an, în unele locuri depăşind chiar şi 150 de fire pe metrul pătrat. Localnicii le-au numit coprine şi se mândresc cu locul acesta cu care le-a înzestrat Dumnezeu satul.

Frumuseţea locului a atras mii de turişti şi nu numai. Dumbrava Vadului a constituit un minunat decor al unui episod al filmului artistic românesc Neamul Şoimăreştilor, ecranizare a romanului cu acelaşi nume scris de Mihail Sadoveanu.

An de an, în Poiana Narciselor se organizează Festivalul Narciselor, o zi de sărbătoare mare pentru localnici. Festivalul de etnologie şi folclor are loc la marea sărbătoare a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, pe 21 mai, unde tradiţiile transilvănene şi preparate culinare pe măsură pot fi admirate şi gustate în cadrul evenimentului. Tinerii din Valea Homorodului, îmbrăcaţi în port popular, se îndreaptă spre această poiană pentru a participa la tradiţionalele întreceri cu tinerii din satele şi judeţele învecinate.

Citeste si:  Poliţiştii rutieri vor oferi mărţişoare şi flori conducătoarelor auto

Festivalul Narciselor este un prilej cu totul aparte de a evidenţia frumuseţea dansului, a cântecului, portului şi obiceiurilor populare din zonă, într-un cadru excelent şi deosebit în care narcisele sunt cele care însufleţesc şi mai mult festivalul.

Din păcate, în ultimii ani pajiştea de narcise a fost vandalizată şi culeasă în mod abuziv, restrângându-şi aria de apariţie, deşi narcisa care creşte aici este protejată prin lege. Cu toate acestea, locul a rămas unul deosebit, în care narcisele cresc în toată splendoarea lor.

Citește și
8 Comentarii
 1. Pop Vasile spune

  Am mai citit multe aberatii la aceasta rubrica, dar asta le intrece pe toate! Sper ca nu sunteti platita ca sa concepeti asemenea texte.
  In Romania (fara sa mai vorbim despre Europa!) exista mai multe Poieni cu narcise declarate rezervatii. Astfel sunt Rezervatiile naturale Tecsesti (Alba), Rovina (Arad), Negras (Arges), Osorhei si Goroniste (Bihor), Saca, Sesul Mogosenilor si Sesul vaii Budacului (Bistrita Nasaud),Zervesti (Caras), Valea Neajlovului (Dambovita), Vlahita (Harghita), Tomnatec-Sehleanu (Maramures), Gurghiu (Mures), Racas-Hida (Salaj)si poiana de la Batesti (Timis).

 2. George N. spune

  Spre diferenţă de poienile splendide cu narcise frumos mirositoare în centrul Bucureştilor există o stradă cu acest nume – POIANA NARCISELOR – unde gurile de canale răspândesc mai ales vara un miros caracteristic, unde este plin de excremente de câine de la patrupedele plimbate de doamnele şi domnii din zonă, unde persoanele care colectează fier vechi şi oamenii străzii îşi fac nevoile după porţile stabilimentelor din zonă şi între maşini, unde vânzători de verdeţuri şi flori vând ilegal marfa specifică (la intrarea în Carrefour) lăsând în urma lor dezordine, scuipaturi şi flegme pe jos, unde parcagii apăruţi de ceva vreme înjură în gura mare şi beau pe stradă, unde în casa scărilor unor clădiri trebuie să-ţi pui masca de gaze ca să poţi rezista de mirosurile pestilenţiale din cauza nepăstrării igienei în subsoluri, unde dacă parchezi maşina în faţa unei case cu locatari cu maşină ce revendică spaţiul frontal casei te alegi cu geamul spart, unde gunoaiele din apartamente sunt lăsate în stradă, unde în curţile blocurilor oameni care nu au nimic comun cu ideea de oraş şi casă comună dau de mâncare porumbeilor care s-au adunat în decursul anilor în număr impresionant lăsând găinaţuri pe pervazele ferestrelor în cantităţi industriale, unde personaje fără minim bun simţ aruncă de la ferestrele etajelor diferite obiecte, unde tineri studenţi la conservator sau corporatişti nu în cele din urmă tot felul de oameni parchează pe trotuar obturând calea pietonilor şi a cărucioarelor cu invalizi, unde, unde cei care beau alcool la chioşcurile „bizantine” de vis-a-vis de Sala Palatului vin să-şi facă nevoile… ACEASTA ESTE „POIANA NARCISELOR” DIN CENTRUL BUCUREŞTILOR, LÂNGĂ PARCUL „CIŞMIGIU”. JALNICĂ UNIUNE EUROPEANĂ. Nu mă mir că ţara arată aşa cum arată dn moment ce în centrul capitalei domneşte o mizerie degradantă. Din „mercedesurile”, „beamveurile” – toate negre ale politicienilor şi politrucilor nu se văd aceste lucruri. Vai de soarta noastră! Auzi la ei, poiana narciselor…

 3. Adelina Preda spune

  Dezamăgire! Am fost astăzi la Poiana Narciselor de la Vad, atrasă de acest articol şi ceea ce am întâlnit acolo nu corespunde, nici pe departe, cu informaţiile publicate aici.

  – Cum vi se pare Poiana Narciselor?
  – Cam puţine narcise.
  – Şi ce sunt acelea din mâna dumneavoastră?
  – Narcise.
  – De ce le-aţi rupt dacă ştiaţi că sunteţi într-o rezervaţie naturală?
  – Am văzut pe toţi că au rupt şi mi-am luat şi eu pentru acasă.
  – Dar cei care vor veni după dumneavoastrăa ce vor mai vedea?
  – ………..

  Mama: Uite o narcisa. Hai să o luăm!
  Copilul: Mai bine las-o să înflorească.
  Mama: Lasă că înfloreşte la NOI în ghiveci!

  Mă întâlnesc cu o doamnă care are în mână un buchet de narcise strânse din rezervaţie. Şi o aud întrebând destul de revoltată pe soţul dumneaei: „De ce sunt lăsate oile sa pască aici, în rezervaţia de narcise?”. Iar acesta îi răspunde că oile nu mănâncă narcise, problema fiind că le calcă în picioare.
  Pentru mine, care am ajuns acolo şi în urma trecerii oilor prin rezervaţie, şi în urma acestor revoltaţi, narcisele nu mai erau…

  De mult mi-am dorit să ajung în această lăudată Poiană, în această rezervaţie naturală a narciselor şi mi-am dat seama că în vizitatorii veniţi cu zecile de maşini din Braşov, Cluj, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Suceava, Galaţi etc. am întâlnit exponenţi ai rezervaţiei de individualism şi egoism din România, care acţionează natural de tupeist, sub spectrul distrugerii.

 4. titi spune

  Din pacate aceasta minunatie se afla in Romania . Cum noi nu stim decat sa distrugem asa se intampla si aici .Am fost astazi acolo eu fiind din Bucuresti si am ramas profund dezamagit vazand dudui cu bratul de narcise culese si localnici rromi cu
  sacosele pline tot de narcise.Pana cand nu se va interveni in forta cu amenzi foarte mari care sa fie si platite ,aceasta minunatie va avea de suferit si poate chiar va disparea .Rusine romani pentru ca nu stim sa pretuim ce ne-a dat Dumnezeu.

 5. Dacian spune

  Oameni de bună credinţă şi iubitori de ţară şi de frumos!
  Nu mai mergeţi în Poiana Narciselor de la Vad, acolo unde am fost şi eu ieri, ca să nu vă vedeţi bucuria pe care aţi crezut că o veţi trăi acolo confiscată cu cruzime şi ţinută sfidător în mâinile nesimţirii şi ale impertinenţei naţionale purtând snopi de narcise rupte. Pentru aceşti agenţi ai nimicirii a tot ce a mai rămas bun şi frumos între acest pământ şi cer românesc, voi nu aveţi nici o valoare; doar ei au! Voi nu trebuie să mai existaţi. Azi vă răpesc bucuriile din viaţă, mâine vă vor răpi cu o bucurie diabolică viaţa însăşi.
  V-aş dori totuşi să nu ajungeţi să faceţi parte din numărul lor!

 6. Ghid Video Turistic spune

  Tocmai ce eram pregatit sa merg acolo! Pfuuuuuu! Sa ii manance jaru’si canceru pe toti aia care rup narcisele din Rezervatiile Naturale! Sa le fie rusine! Politia, Jandarmeria, Statul, etc, etc, ce pazesc??? Bata-i D-zeu de nenorociti! Tiganii astia trebuie executati, ei is majoritatea care rup florile si merg cu ele sa le vanda! Nici cu unii romani nu mi-e rusine! Arda-i-ar focu~!

 7. lucian spune

  nu e nimeni sa le faca poze devastatorilor pt a putea fi expuse pe site-uri , macar sa fie facuti de rusine , atat ei cat si cei ce trebuie sa aplice legea ?

 8. Virgil spune

  Ieri televiziunea bavareza a adus un reportaj despre Ausseerland din Austria unde printre altele are loc anual o serbare a narciselor. Mi-am adus aminte de poiana narciselor de la Vad, pe care am vizitat-o pe la sfarsitul anilor 50. Si atunci rupeau oamneii in nestire florile. Macar erau putini, veniti cu cateva autobuze.
  Cautati, daca stiti putin germana, AUSSEE, BAD AUSSEE, AUSSERLAND si veti gasi pagini ale acostor locuri din Austria. Serbarea narciselor de acolo este cea mai mare serbare de primavara din Austria. Pe 31.05.2015 are loc un corso. Narcise nu culeg decat localnicii pentru aceasta serbare. Oameni civilizati, atat localnicii cat si turistii. Turistii vin sa se bucure, nu sa jefuiascä. Pe de alta parte, parfumul narciselor este atta de puternic incat nici nu poti dormi cu un buchet in dormitor. In glastra s-a dus toata splendoarea in 2-3 zile. Ramane doar amintirea, daca exista macar acum constiinta, c-am contribuit personal a jepuire.
  Pe langa un stat de drept romanii mai au nevoie si de educatie si de bun simt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata